Mand mee & varen maar

Leuk, picknicken. Als je tenminste niet wordt uitgerookt door barbecuende families.

In een bootje op het water heb je daar geen last van.

Illustratie Viola Lindner Lindner, Viola

Picknicken: heerlijk urenlang luieren met lekkere hapjes, op een plaid in het park. Picknicken is gezellig, lekker en intiem. Hoewel, de parken zijn vaak overbezet met grote families en hun barbecuedampen, de rieten mand is loodzwaar en onhandig, de rosé ondertussen lauw en de hapjes verlept. De plaid ligt bobbelig en de mieren zitten tot in je ondergoed.

Maar gelukkig, zo hoeft het niet te gaan. Een picknick anno 2008 heet ‘al fresco’ en kan heel anders. Bij restaurant Knus in het recreatiegebied Delftse Hout zijn de bar en het terras al veelbelovend, maar daar komen we niet voor. Er staat een van tevoren bestelde rieten picknickmand voor ons klaar, een blauwe wollen plaid wordt erbij overhandigd met de mededeling „heeft Jaspers oma nog gebreid, dus wees er zuinig op”. En niet te vergeten een plattegrond, want het Delftse Hout is groot. Naast het terras (aan het water) liggen roeibootjes aangemeerd. Alle hens aan dek: kinderen, mand, de deken van Jaspers oma en roeien maar!

Het restaurant ligt aan een watertje dat na vijf minuutjes roeien uitloopt in een flinke vijver. Overal langs de kant zijn aanmeerplekjes, maar wij blijven de volle twee uur op een boot, want daar gaat het om natuurlijk: picknicken op de boot. En terwijl de kinderen zich te pletter roeien, inspecteren pa en ma de mand.

En half stokbrood en twee verse broodjes kunnen worden belegd met allerhande verse smeersels uit het koelvakje in de mand: tapenade, kruidenboter, worstjes en lekkere olijfjes. Een aantal miniverpakkingen (stukjes kaas, hagelslag en jam – gelukkig in een glazen potje) zorgen voor het ultieme kampeergevoel. De kleine fles rosé is natuurlijk te weinig en de gesneden stukken verse watermeloen zien er heerlijk uit, maar worden onmiddellijk door het kroost verslonden.

De mand is ingericht op twee middelmatig hongerige volwassenen. Voor kinderen is er een aangepaste mand te bestellen (ook voor een aangepast bedrag à 8,75 euro) maar wegens hun hardnekkige kieskeurigheidsfase hebben wij dat niet gedaan. In onze mand zijn als verrassing nog wel wat snoepjes gestopt. De glazen schaaltjes waar de hapjes inzitten, zijn afgedekt met vershoudfolie. Dat geeft ons een genoeglijk homemade-gevoel.

De rood-witgeruite zakdoek als tafelkleedje, houten snijplank en het scherpe mes met rustieke houten handvat dragen ook bij aan een fijn plaatje: zo hoort een picknick eruit te zien. De felle zon en de twee zwoegende kleuters in hun zwemvesten doen de rest. De twee uur lijkt een beetje kort, maar het is precies genoeg: de mand is leeg, iedereen heeft roeiblaren en dorst: dus aanmeren maar en aanschuiven op het terras.

Restaurant Knus, picknickmand en bootje (2 uur varen): 14 euro. Minstens een dag van tevoren bestellen. Delftse Hout, Delft. Info: www.knus.nl.

    • Viola Lindner