Luchtvaart lijdt fors verlies door olieprijs

Istanbul. De internationale luchtvaart raakt door de hoge olieprijs dit jaar in een diepe crisis. De organisatie van luchtvaartmaatschappijen, IATA, verwacht dat de sector een verlies zal lijden van ten minste 1,5 miljard euro. De terugval ten opzichte van vorig jaar is 5,1 miljard euro; in 2007 boekten de maatschappijen nog een gezamenlijke winst van 3,6 miljard euro. De directeur van IATA, Giovanni Bisignani, sprak gisteren op de jaarvergadering van zijn organisatie over ”een hevige storm”. Eenderde van de kosten van luchtvaartmaatschappijen gaat in 2008 op aan brandstof - in 2002 was dit nog 13 procent. Het geschatte verlies voor dit jaar is gebaseerd op een gemiddelde olieprijs van 106,50 dollar per vat. Maar de werkelijke prijs ligt alweer aanzienlijk hoger en liep vorige week op tot 135 dollar, om daarna weer licht te dalen. Gisteren kostte een vat rond de 127 dollar. IATA heeft becijferd dat de verliezen van de sector daarom nog veel hoger kunnen uitvallen.