Inval bij notarissen

Het Openbaar Ministerie heeft vorige week huiszoeking gedaan bij notariskantoor Kloeck & Einarson in Heemstede. De doorzoeking houdt verband met de vastgoedfraudezaak rond het Philips Pensioenfonds en projectontwikkelaar Bouwfonds.

Twee hoofdverdachten in dit onderzoek, voormalig Bouwfondsdirecteur Jan van V. en zijn oom Nico V., waren vaste klant bij dit kantoor. Een aantal verdachte vastgoedtransacties in dit onderzoek zijn gepasseerd bij dit kantoor. Of de notarissen van het kantoor verdacht worden is niet duidelijk. Zij willen daar zelf niets over zeggen.

Het Financieele Dagblad citeert vandaag uit een proces-verbaal van justitie waaruit zou blijken dat via de derdenrekening van het notariskantoor smeergeld werd betaald. Volgens de krant is er ook een stuk gevonden waaruit zou blijken dat het notariskantoor zelf verdiende aan mogelijk frauduleuze vastgoedtransacties.

Het OM wil geen commentaar geven op de zaak. Datzelfde geldt voor de medewerkers van het notariskantoor, die zich gebonden achten aan hun geheimhoudingsplicht. De doorzoeking komt op een moment dat het notariaat onder vuur ligt.

Vorige week werd een drietal notarissen in Rotterdam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij hypotheekfraude.

Eerdere artikelen op nrc.nl/vastgoedfraude