Injectie Britse bank valt slecht op beurs

De financiële markten hebben gisteren bezorgd gereageerd op de problemen bij een Britse hypotheekbank. In de VS sneuvelde weer een topman.

De aandelenkoers van hypotheekbank Bradford & Bingley daalde met 24 procent. De bank die is gespecialiseerd in hypotheken voor investeerders die woon- of kantoorruimte willen verhuren, heeft het zwaar te verduren als gevolg van de internationale kredietcrisis. Daarnaast eist de malaise op de Britse woningmarkt zijn tol.

Volgens Bradford & Bingley steeg het aantal cliënten dat niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen tussen eind december en eind april met 36 procent. De bank gaf gisteren een winstwaarschuwing. Maakte ze vorig jaar nog 108 miljoen pond (137 miljoen euro) winst in de eerste vier maanden van het jaar, over dezelfde periode dit jaar verwacht ze een verlies van 8 miljoen pond.

Ook andere banken moesten terrein prijsgeven op de beurs. De koers van HBOS zakte 10 procent, die van Standard Chartered 2,7 procent en die van Barclays 2,5 procent. Als tiende hypotheekverstrekker van het land is Bradford & Bingley geen grote speler. Maar de herinnering aan de crisis rond hypotheekbank Northern Rock ligt nog vers in het geheugen. Bovendien werd gisteren duidelijk dat de Britse woningmarkt in mineur is. Het aantal verstrekte hypotheken in april is gedaald tot 58.000, het laagste niveau sinds 1993. In april vorig jaar werden er 113.000 hypotheken afgesloten.

Om haar financiële positie op te krikken kondigde Bradford & Bingley een nieuwe aandelenemissie ter waarde van 300 miljoen pond aan. Bovendien liet de bank weten dat private-equityfonds Texas Pacific voor 179 miljoen pond een aandeel van 23 procent neemt in Bradford & Bingley.

In de Verenigde Staten moest gisteren de topman van Wachovia, de vierde bank van het land, het veld ruimen. Wachovia kampt met grote afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis en heeft problemen met toezichthouders. Omdat gisteren Standard & Poor’s de kredietrisico’s van banken negatiever beoordeelde, zakten ook op Wall Street de koersen van banken.

Breaking views: pagina 17