Hoe spaar je pensioen als ondernemer?

Martine van den Berg (36) uit Zaandam is sinds een jaar zelfstandig ondernemer. Ze heeft 10 jaar pensioen opgebouwd bij werkgevers. Haar echtgenoot heeft nog niet aan pensioenopbouw kunnen doen. „We wonen in een huurhuis, maar hebben wel aardig wat geld op de bank staan”, zegt ze. „Hoe kan ik het beste voor ons pensioen sparen?”

Veel ondernemers met een eenmanszaak zorgen slecht voor zichzelf als het om pensioen gaat. Toch zijn er verschillende mogelijkheden. In de eerste plaats kunnen zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) in sommige gevallen de pensioenopbouw bij het pensioenfonds van de laatste werkgever voor een bepaalde periode voortzetten. Informeren hiernaar kan bij de pensioenuitvoerder.

Een andere optie is om een lijfrente te kopen. Je stort dan regelmatig bij een bank of verzekeraar een bedrag. Uit de opbrengst ontvang je vanaf het moment dat je 65 bent tot je overlijden een uitkering. Als de lijfrente dient om een pensioengat te dichten, is de premie tot een bepaald bedrag fiscaal aftrekbaar. Over de uitkering betaal je wel belasting. Realiseer je wel dat je dit geld niet vóór je 65e kunt opnemen.

Een goed alternatief is de premie nu nog niet uit te geven, maar uit de winst van de onderneming jaarlijks een bedrag te reserveren voor het pensioen. Dat heet de Oudedagsreserve. Je mag daarvoor 12 procent van de winst wegzetten, met een maximum dat jaarlijks wordt vastgesteld door de Belastingdienst (11.396 euro in 2008). Het bedrijf moet wel voldoende vermogen hebben om te mogen reserveren en de reservering moet op de balans worden vermeld. Voordeel is dat je geld in de onderneming blijft. Bovendien mag je deze reservering ook aftrekken van de winst, zodat je minder belasting betaalt. Een nadeel is dat je je geld kwijt bent bij een faillissement. Ook voor de Oudedagsreserve geldt dat je niet aan het geld mag komen voor je 65 bent. Wanneer het geld vrijkomt, betaal je jaarlijks belasting over het opgenomen bedrag.

Als je voor maximale flexibiliteit kiest, dat wil zeggen geld storten en opnemen wanneer je wilt, kun je ervoor kiezen privévermogen op te bouwen. Nog afgezien van de onzekerheid van de opbrengst van spaar- en beleggingsrekeningen, is een nadeel dat het geld stomweg op kan raken. Niemand weet tenslotte hoe oud hij wordt.

Wat het kopen van een huis betreft: daaraan zitten haken en ogen. Zelfstandigen zien een huis nogal eens als oudedagsvoorziening. Toch zou je die twee zaken beter gescheiden kunnen houden, zegt Corey Dekkers, pensioenspecialist op de fiscaal-juridische afdeling van Pensioendesk. „Een huis blijft een belegging en dus een risico”, zegt hij. „Als de woningmarkt verslapt, kan je huis ineens veel minder waard zijn dan je had gedacht. Bovendien moet je het verkopen om het geld eruit te halen.”

Een huis kan alleen een vorm van pensioen zijn, als je er je maandlasten mee omlaag kunt brengen, zegt Dekkers. Dat kan als het is afbetaald zodra je met pensioen gaat. „Huren stijgen immers alleen maar en als je gratis woont, heb je misschien verder voldoende aan AOW.”

Marike Kerbert

    • Marike Kerbert