Hebben honden eigenlijk wel navels (en zo ja, waar)?

Marijke Buitenhuis uit Drachten heeft een boomertje en een jack russell-stabij kruising. Een van de hondjes lag onlangs in de zon op zijn rug. ‘Toen realiseerde ik mij dat hij geen navel heeft’, mailt Marijke. ‘Hoe kan dat?’

Een hond heeft zeker wel een navel, alleen die zie je niet zo goed, zegt Raymond van der Veer, curator van Dierenpark Amersfoort. Van der Veers laatste aanwinst is een mannetjesleeuw, uit Duitsland. En ja, ook die heeft een bijna onzichtbare navel onder zijn dikke vacht. „Mensen zijn de enige soort bij wie de navel echt goed zichtbaar is.”

De stelregel is, zegt Van der Veer, dat alle zoogdieren (dus geen vogels, reptielen of vissen) een navel hebben. Op die plek zaten ze in de baarmoeder via de navelstreng vast aan de placenta van de moeder. Zoogdieren komen ook niet als ei ter wereld, maar worden ‘levend geboren’.

Wel zijn er opvallende, navelloze uitzonderingen in het zoogdierenrijk. Van der Veer: „Je hebt een aantal eierleggende zoogdieren: het vogelbekdier en twee soorten mierenegels. Die dieren komen uit een ei en hebben dus geen navels.”

Een andere uitzonderingsgroep is die van de buideldieren, zoals de Australische kangoeroe. Het buideldierjong klautert als foetus uit de baarmoeder, richting een tepel in de buidel, een soort huidplooi. Daar hangt het tot het groot genoeg is om uit de buidel te kruipen.

En dan zijn er nog een paar dieren die geen navel zouden moeten hebben, maar er stiekem toch één hebben. Dierenpark Emmen, zo vertelt huisbioloog Wijbren Landman, heeft een haai die levende jongen baart en een placenta heeft. Dat is ‘tegen de stelregel’, want een haai is een vis en geen zoogdier, zoals walvissen of dolfijnen wel zijn.

Wie de navel van giraffes en olifanten wil bestuderen, zegt Van der Veer van Dierenpark Amersfoort, moet maar eens goed kijken bij het kruis van het beest. Daar zou die moeten zitten, net als bij een boomertje en een jack russel-stabij kruising.

Carola Houtekamer

Lees over een stokoude vis met navelstreng via nrcnext.nl/links

    • Carola Houtekamer