Gefeliciteerd! U wint 1.000.000 dollar

Internetzwendel is allang niet meer het exclusieve domein van Nigerianen.

In Abidjan vertellen de oplichters over het vak.

Het begon met de Igbo’s, een etnische groep in het zuidoosten van Nigeria. Ze zetten hun eigen internetcafés op, ze gaven tactieken aan elkaar door, ze namen nieuw aangekomen landgenoten die werkloos rondzwierven in de leer.

De Igbo’s vormen een hechte gemeenschap, ook hier in Ivoorkust. Van pottenkijkers houden ze niet. Probeer maar eens dat cybercafé binnen te komen met dat blauwe zonnescherm, daar, honderd meter verderop, zegt Ben (27) in Abidjan, de commerciële hoofdstad van Ivoorkust. „Als jij daar wilt internetten, zeggen ze geheid dat er geen plek is.” Maar de Ivorianen zijn ook niet op hun achterhoofd gevallen. „De Igbos hadden ons nodig want wij zijn over het algemeen hogeropgeleid”, zegt Ben. „We hebben de kunst afgekeken.”

Brouteurs heten ze in straattaal: ‘grazers’. Dit zijn de jongens die de wereld bestoken met e-mails die een fortuin, een hoofdprijs, een voordelige diamantdeal in het vooruitzicht stellen. Brouteurs grazen het internet af naar mensen die ze geld afhandig kunnen maken. Die noemen ze geen slachtoffers, maar klanten. En hoewel het in West-Afrika goed zakendoen is, zitten de beste klanten in Europa en Amerika. Zwendelaars worden zelden geplaagd door schuldgevoelens. „Wij zeggen: jullie blanken zijn het slachtoffer van je eigen technologie”, grinnikt Ben.

Ben is een tengere jongen met een sympathiek gezicht en een loodzwaar Breitling-horloge waarvan hij zweert dat het geen namaak is. Hij doet zijn verhaal in een bar in een dichtbevolkte migrantenwijk. Als de ober naast hem neerploft, vraagt hij of de jongen buiten gehoorafstand gaat zitten. „Ik ben business aan het doen, snap je.”

Internetzwendel, of advance fee fraud, is allang niet meer het exclusieve domein van Nigerianen. In cybercafés in Kameroen, Benin, Ghana en Ivoorkust zinnen stadsjongeren iedere dag op nieuwe trucs om geld te verdienen. E-mails waarin de aangeschrevene wordt gesmeekt te helpen bij het veiligstellen van het fortuin van een Afrikaanse big man zijn „passé”, zegt Ben. Scams zijn er in alle soorten en maten.

Europeanen die via internet hun huis of auto verkopen, zijn doelwit. De koper belooft een aanbetaling te doen en meldt dan dat er belasting betaald moet worden op geldovermakingen tussen Europa en West-Afrika. De verkoper wordt vriendelijk gevraagd de helft van het bedrag per Western Union over te maken. Of er wordt zogenaamd geld overgeschreven. De auto wordt opgehaald door een ‘broer’ van de koper, waarna de overboeking ongeldig blijkt.

Sommige scammers hebben voldoende aan de bankgegevens van de verkoper. Anderen jagen op serienummers van auto’s. Onder beginners zijn datingsites populair. Je zoekt contact met mannen in Europa, chat met hen. Vraagt een man of je een webcam aanzet, dan pluk je een meisje van de straat dat graag met een blanke wil trouwen. Zij gaat voor de camera zitten, jij achter het toetsenbord. Voor sekscontacten heb je speciale cybercafés, discreet, met gordijntjes. Na een paar weken begint het hengelen. Het leven is zo duur, de huurbaas dreigt met uitzetting. Met een beetje geluk maakt zo’n man dan een paar honderd euro over.

„Kinderspel”, zegt Ben laatdunkend. Zijn specialisatie is de loterij. Een e-mail meldt de ontvanger dat hij de loterij heeft gewonnen. Voordat de hoofdprijs uitgekeerd kan worden, moet hij evenwel administratiekosten betalen. „Je stuurt vijfduizend e-mails, honderd mensen sturen een antwoord en twintig trappen erin”, zegt Ben, en hij peutert een Engelse sim-kaart uit zijn portemonnee. „Hiermee word ik een advocaat in Londen die de klant bevestigt dat hij een prijs heeft gewonnen.” Wil de klant een notaris bellen? „De notaris, dat ben ik ook.”

Een dag voor het gesprek met Ben is de kettingrokende informaticus Konan (24) bereid tot een ontmoeting. Hij is argwanend, maar anders dan in Nigeria, waar de autoriteiten op papier de oorlog hebben verklaard aan internetfraudeurs, slaat de Ivoriaanse regering nauwelijks acht op het fenomeen. Soms wandelt de politie een internetcafé binnen. „Dan geef je zo’n man vijftig euro. Iedereen is hier corrupt.” Ook het personeel dat achter de loketjes van transactiekantoren zit. Zij krijgen commissie van de brouteur die geld ophaalt met valse identiteitspapieren of op naam van een niet bestaand persoon. De netwerken vertakken zich tot over de oceaan. Zakkenrollers in Parijs verkopen creditcardnummers aan handlangers in West-Afrika.

Natuurlijk is het illegaal wat we doen, zegt Konan. „Maar daarom zijn we nog geen zware criminelen.” Grazen vindt hij opwindender dan voor een hongerloontje computers repareren. „Een goede grazer is als een kunstenaar. Je moet helemaal in de huid van je klant kruipen. Je moet je hersens gebruiken. Dat is het mooie.”

De eerste keer deed Konan het voor het geld. Nu is hij verslaafd aan de adrenaline. „De huisbaas hijgt in je nek want je hebt huurachterstand, er is geen korrel rijst meer in huis, je hebt de hele nacht liggen piekeren. ’s Ochtends check je je e-mail en wat zie je: een klant zegt dat hij 1.000 euro gaat overmaken. Wat er dan door je heen gaat, is niet te evenaren.”

In de achterbuurten van Ivoorkust maakt het niet uit hoe je aan je geld komt – rijk zijn, geld uitgeven, dat is het enige dat telt. Ben zit acht jaar in het vak. Hij heeft geen cent gespaard. „Zodra ik geld krijg overgemaakt, huur ik een auto, ga ik uit en zorg ik ervoor dat de DJ de hele avond mijn naam zingt. Als het alweer een maand geleden is dat je je in een nachtclub hebt vertoond, ben je een nobody.”

Onderweg naar een taxi , gaat Bens telefoon. Een kennis trakteert zijn vrienden op een avond uit om te vieren dat hij een auto heeft gekocht. „Een collega-brouteur”, grijnst Ben. En dan, verontschuldigend: „Het beeld dat veel mensen onbewust hebben van een slachtoffer van oplichterij, is dat God niet veel van zo iemand houdt. En dat hij zijn geld vast oneerlijk heeft verdiend.”

    • Pauline Bax