Gedragscode in China voor buitenlanders

China heeft maandag een document met 57 geboden gepubliceerd voor bezoekers van de Olympische Spelen. Voor openbare bijeenkomsten en vergaderingen is tot 1 oktober een politievergunning nodig.

Spandoeken met teksten van politieke, religieuze of staatsondermijnende aard zullen verboden zijn. Als voor protestacties en demonstraties geen toestemming is verleend, lopen de actievoerders kans op vervolging.

Er waren al allerlei regels voor atleten die deelnemen aan de Spelen, maar nu ook voor gewone reizigers. De gedragscode waarschuwt de ruim 500.000 buitenlandse bezoekers dat China nog steeds een land is met veel verboden gebieden, bureaucratie en veiligheidspolitie. Ook zal worden opgetreden tegen openbare dronkenschap. Om het imago van Peking niet te schaden is vrij kamperen in parken en andere publieke ruimtes verboden.

Eerder had China zijn visumbeleid en het vreemdelingentoezicht aangescherpt. Voor inwoners van 33 landen die door het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op een zwarte lijst zijn gezet is de kans vrijwel uitgesloten dat ze voor de Spelen een nieuw visum kunnen krijgen of hun huidige visum kunnen verlengen. Op de lijst staan onder andere Iran, Irak en de islamitische buurlanden van China in Centraal-Azië, maar ook Afrikaanse landen.

China ontkent dat er een zwarte lijst van lastige journalisten is opgesteld. De nieuwe visummaatregelen zijn volgens de Chinese overheid vooral bedoeld om actievoerders, terroristen en andere verdachte bezoekers op te sporen en uit te zetten dan wel buiten het land te houden. „Buitenlandse supporters zullen niet automatisch een visum krijgen, alleen omdat ze olympische toegangskaarten hebben”, aldus het gisteren gepubliceerde document.

Buitenlanders die een zakenvisum willen, moeten een uitnodigingsbrief van een Chinese onderneming overleggen; buitenlanders op familiebezoek moeten hun familierelatie aantonen en van toeristen wordt de reservering van een vliegticket en een hotel gevraagd. Ook moet iedere buitenlandse bezoeker zich direct na aankomst in China melden bij het dichtstbijzijnde kantoor van de vreemdelingendienst.

Barbara Kolff van de Nederlandse Kamer van Koophandel in Hongkong zegt dat vooral buitenlandse midden- en kleinbedrijven met vestigingen in zowel China als Hongkong last hebben van de nieuwe regels. „In Hongkong gevestigde zakenlieden kunnen nu hooguit een double-entry voor dertig dagen krijgen. Omdat veel bedrijven vaak meerdere keren per maand naar China moeten voor zaken is het een onwerkbare situatie geworden”, aldus Kolff.