Franse rechter: vrouw was geen maagd, huwelijk nietig

Een rechter in het Noord-Franse Lille heeft een huwelijk tussen twee jonge Fransen van Noord-Afrikaanse afkomst ongeldig verklaard nadat in de huwelijksnacht bleek dat de vrouw had gelogen over haar maagdelijkheid. De affaire heeft deze week tot zoveel beroering geleid, dat minister van Justitie Rachida Dati het Openbaar Ministerie gisteren gevraagd heeft in beroep te gaan. De uitspraak dateert van april, maar het debat ontstond nadat dagblad Libération er vorige week over schreef.

De rechter had geoordeeld dat de maagdelijkheid van de echtgenote in dit geval moest worden beschouwd als een „essentiële kwaliteit” waarover de echtgenoot misleid was. Op die grond kon de 30-jarige, in Marokko geboren ingenieur de geldigheid van het huwelijk aanvechten. Een scheiding had hij beschouwd als aantasting van zijn eer. Het ongeldig verklaren wist de sporen van het huwelijk uit – het heeft nooit bestaan.

De echtgenote stemde in met de nietigverklaring, volgens haar advocaat om een jarenlange procedure te voorkomen. De rechter woog mee dat zij erkende niet de waarheid te hebben gesproken.

De kritiek richt zich met name op de erkenning door de rechter van de waarden van het islamitische paar. Politici van links en rechts vrezen een aantasting van de gelijkheid tussen man en vrouw op religieuze gronden. Staatssecretaris Fadela Amara (Stedenbeleid), ex-voorzitter en oprichter van de stichting Ni Putes Ni Soumises die opkomt voor vrouwen in de Franse immigrantensteden, sprak van een „fatwa tegen de vrouwenemancipatie”.

Verscheidene politici, onder wie minister van Gezondheid Roselyne Bachelot, riepen op tot wetgeving om maagdelijkheid uit te sluiten als „essentiële kwaliteit”. Anderen drongen aan op een uitspraak van het hof van cassatie om te voorkomen dat de uitspraak zal leiden tot jurisprudentie.

Volgens minister Dati, die aanvankelijk relativerend reageerde, is het nietig verklaren van het huwelijk ook „een manier om bescherming te bieden” aan de vrouw. Zelf heeft ze in het verleden haar eigen gearrangeerde huwelijk nietig laten verklaren. Ze vraagt nu om hoger beroep, „vanwege het maatschappelijk debat”.