Eindelijk genoeg geld voor..

Joep Leerssen bestudeert stereotypen over landen, zoals verbeeld in deze tabel met linksboven een Spanjaard. Kijk voor uitleg op nrcnext.nl/links Leerssen, Joep

De vier wetenschappers die gisteren van onderzoeksorganisatie NWO de Spinozaprijs wonnen, mogen ieder 1,5 miljoen euro besteden aan projecten naar eigen keuze. Daarom is de vreugde groot bij Marjo van der Knaap, kinderneuroloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, Joep Leerssen, letterkundige aan de Universiteit van Amsterdam, Theo Rasing, natuurkundige in Nijmegen en Willem de Vos, microbioloog in Wageningen.

De vier Spinozaprijzen die jaarlijks worden uitgereikt, zijn vrij breed verdeeld over de belangrijkste regionen van de wetenschap: letteren, natuurwetenschap, biologie en medicijnen. Dit jaar ontbreekt de sociale wetenschap, een paar jaar geleden was vooral nog de kritiek dat de letteren ontbraken. De onderzoekspremies worden in november voor de dertiende maal uitgereikt.

Lees meer over de prijzen via nrcnext.nl/links