Einde ‘Opinio’ door toedoen van financier Roel Pieper

Ondernemer Roel Pieper stopt met de financiering van het opinieweekblad Opinio waarvan hij ook uitgever is.

Dat bevestigt zijn woordvoerder Perlita Fränkel. „Het bestuur en de aandeelhouders geloven niet in de economische toekomst van het blad”, zegt zij. „Zij hebben unaniem besloten om te stoppen.”

Het personeel van het het blad dat op 18 januari 2007 werd opgericht is gistermiddag ingelicht. Het faillissement zou vandaag al worden aangevraagd.

Pieper was tot 1999 bestuurder bij Philips. Sindsdien opereerde hij als ondernemer en financier. Met Opinio had hij ook plannen voor radio en tv.

A. Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie en één van de auteurs van Opinio, hoorde het nieuws vanochtend. Hij vindt het „heel jammer” als Opinio zou stoppen en hoopt op een andere financier die een doorstart maakt wil maken. „Opinio is een blad dat de eenvormigheid in het Nederlandse medialandschap doorbreekt. De opiniepagina’s van kwaliteitskranten lijken erg op elkaar. Opinio biedt iets anders op een hoog niveau”, zegt hij.

Hoofdredacteur en oprichter Jaffe Vink was vandaag niet voor commentaar bereikbaar.

Opinio komt volgens de woordvoerder van Pieper deze week al niet meer uit. Een debat dat het blad vanavond in de Rode Hoed in Amsterdam zou houden over de vrijheid van meningsuiting is uitgesteld, staat op de website van Opinio.

Premier Balkenende voert nog een bodemprocedure tegen Opinio. Aanleiding is de publicatie van een neptoespraak toegeschreven aan de minister-president. De tekst was volgens Vink een pastiche, bedoeld om het CDA op te roepen beter na te denken over de verhouding tussen christendom en islam. Opinio hoefde van de rechter niet te rectificeren, maar Balkenende nam daar geen genoegen mee en is een bodemprocedure begonnen.

Paul Cliteur, een van de medewerkers van het blad, noemt het verdwijnen van Opinio „een verlies voor de pluriformiteit van het aanbod aan bladen in Nederland.” ,,Opinio was een echte aanwinst in opinieland. Het liet een fris en nieuw geluid horen en had een duidelijke signatuur.”

Voordat Vink het op roze papier gedrukt blad in tabloidformaat oprichtte, was hij achttien jaar lang chef van de bijlage Letter & Geest van dagblad Trouw. Hij vertrok omdat de hoofdredactie zich niet kon vinden in de conservatieve koers die Vink uitzette.