Bom Deense ambassade: 6 doden

Bij een aanslag met een autobom zijn gistermiddag zeker zes doden gevallen voor de Deense ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Onder hen bevinden zich één Deen, twee politieagenten en twee ambassademedewerkers. Bij de aanslag raakten ook minstens 35 mensen gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, evenmin is bekend of het om een zelfmoordaanslag gaat. De auto waarin de bom zat, bevatte ruim 25 kilogram aan explosieven en kon onopgemerkt blijven door een vals diplomatenkenteken. De explosie liet een gat op de weg achter van één meter diep. De Deense ambassade bleef overeind, op een buitenmuur en het hek na.

De Deense premier Anders Fogh Rasmussen ziet de aanslag als een aanval op Denemarken: „We zullen ons buitenlands beleid niet veranderen voor terroristen.” Minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Møller sluit niet uit dat de Talibaan achter de aanslag zit, uit onvrede over de ruim 600 Deense militairen in Afghanistan. De Deense geheime dienst waarschuwt dat de aanslag de eerste in een reeks zou kunnen zijn op Deense doelen. De Europese Unie heeft zijn steun aan lidstaat Denemarken inmiddels uitgesproken in Brussel.

Deense ambassades werden eerder belaagd. Na de publicatie in september 2005 van omstreden cartoons van de profeet Mohammed in een Deense krant, werd de ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet in 2006 in brand gestoken. De Deense geheime dienst waarschuwde toen ook voor terreurdreiging. Daarop ontruimde Denemarken voor korte tijd ambassades in Algerije en Afghanistan.

Bij de aanslag in Islamabad gisteren raakte de residentie van de Nederlandse ambassadeur, dat naast de Deense ambassade ligt, beschadigd. De Nederlandse ambassade werd in april uit veiligheidsoverwegingen verplaatst van een woonwijk naar een hotel. Dit gebeurde naar aanleiding van de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders. Destijds waren in Pakistan en Afghanistan geregeld demonstraties tegen Nederland en Denemarken. (AP, Reuters, AFP, ANP)