Bo Diddley (79) overleden

De Amerikaanse rock-’n-rollzanger en -gitarist Bo Diddley is gisteren overleden in zijn woonplaats Archer (Florida) aan een hartkwaal. Dat heeft een woordvoerder van de familie laten weten. Diddley is 79 jaar geworden.

De gitarist stond vooral bekend om zijn energieke ‘bomp ba-bomp bomp, bomp bomp’-ritme en de ruige elektrische gitaarklank, een stijl die grote invloed had op de overgang van blues naar rock-’n-roll. Zijn handelsmerk was zijn handgemaakte vierkante gitaar, en hij droeg altijd een donkere bril en zwarte hoed.

Bo Diddley werd in 1928 als Ellas Bates geboren in Mississippi. Al in zijn jongensjaren verhuisde hij naar Chicago, waar hij eerst op straathoeken speelde. Diddley zou zijn artiestennaam van jeugdvrienden hebben gekregen. Volgens een ander verhaal komt de naam van een traditioneel eensnarig bluesinstrument, de diddley bow.

Diddley brak in 1955 door met het nummer Bo Diddley. Andere bekende nummers zijn Who do you love en You can’t judge a book by it’s cover. Musici als The Who, Bruce Springsteen, The Stones en The White Stripes lieten zich door hem inspireren.

Beluister drie grote hits van Bo Diddley via nrcnext.nl/links