Banken willen schade hypotheekfraude op notarissen verhalen

Amsterdam. Hypotheekbanken gaan notarissen die betrokken zijn bij hypotheekfraude en fraudeleuze abc-transacties voor de rechter dagen. Dat zegt Yvonne Willemsen, adviseur veiligheidszaken van de Nederlandse Vereniging Banken (NVB). De banken zullen met civielrechtelijke procedures de schade verhalen op notarissen. Banken lijden jaarlijks miljoenen euro`s schade door hypotheekfraude. Vorige week werden drie Rotterdamse notarissen opgepakt. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De notarissen passeerden in 2004 en 2005 een groot aantal zogeheten abc-transacties met huizen in Rotterdam. Bij hypotheekfraude wisselen panden in een korte periode regelmatig van eigenaar waarbij de waarde kunstmatig stijgt. De eindkoper sluit vervolgens een tophypotheek af, maar stopt al snel met betalen van rente en aflossing. Het pand wordt vervolgens geveild, waarbij de waarde veel lager blijkt.