Bacterie leeft van basalt in de diepzee

Rotterdam, 3 juni. Twee kilometer diep in de Stille Oceaan blijken uitgebreide gemeenschappen van bacteriën op het kale basalt te leven. Ze leven op de duistere zeebodem van kooldioxide en van de (roestige) stenen zelf, zo vermoeden de Amerikaanse zeeonderzoekers, die er over schrijven in de laatste editie van Nature. De vondst is een aanwijzing dat bacteriegemeenschappen die van roestig basalt leven werkelijk bestaan - uit het lab was al wel bekend dat bacteriën zo kunnen groeien. Op de oceanische rug in de Stille Oceaan komt lava omhoog die stolt tot basalt. Op zulke plekken komen duizend tot tienduizend keer zoveel bacteriën als in het zeewater erboven, zo bleek uit monsters die de Amerikanen naar boven haalden. De rijkdom aan soorten is op de basalten zelfs groter dan rond de warmwaterbronnen op de oceaanruggen, en de bacterietypes zijn ook anders. De onderzoekers speculeren dat ze een heel bacterie-ecosysteem hebben gevonden dat draait op de energie uit het geoxideerde ijzer, zwavel en mangaan van het basalt.