azM door met embryoselectie

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) gaat door met de voorbereiding voor embryoselectie op erfelijke aanleg voor borstkanker. Het azM wil niet langer wachten, ondanks dat staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) haar schriftelijke instemming met selectie op borst- en darmkanker vorige week introk na protest van de ChristenUnie. Als enig ziekenhuis in Nederland heeft het azM sinds 2003 een vergunning om onderzoek te doen naar aanleg voor genetische aandoeningen bij ivf, zegt Joep Geraedts, hoofd afdeling klinische genetica. Naar aanleg voor borstkanker is niet eerder onderzoek gedaan. „We mogen het wel”, zegt Geraedts. „In de vergunning staat niet precies om wélke ziektes het gaat. Alleen dat er sprake moet zijn van een ‘sterk verhoogd risico’. Soms is de kans dat iemand later ziek wordt niet 100 procent, maar levert een ziekte zo veel leed op, dat we doorgaan.” PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos zei gisteren in Eén Vandaag dat de selectie van embryo’s voor hem net zo principieel ligt als voor de ChristenUnie, „maar je moet elkaar de gelegenheid geven erover te praten”. Bos weersprak dat ChristenUnie-leider Rouvoet de PvdA zou hebben gevraagd om een ander standpunt. (NRC)

opinie: pagina 18 en 19