Australië haalt zijn strijdmacht uit Irak

Sydney. De Australische regering heeft de deelname van Australische gevechtstroepen aan de strijd in Irak beëindigd. Ongeveer 550 militairen keren in de komende weken terug uit het zuiden van het land. 300 anderen blijven achter voor logistieke taken, luchtsurveillances en de beveiliging van diplomaten. Labour-premier Kevin Rudd, die in november de verkiezingen won van de conservatieve John Howard, lost met deze beslissing een verkiezingsbelofte in. Minister van Defensie Joel Fitzgibbon vindt dat het Australische leger met de missies in Irak, Afghanistan en Oost-Timor te zwaar is belast. Er zijn 500 Australische militairen in de regio rond Irak gelegerd, van wie 200 op een fregat in de Perzische Golf. Verder draagt Australië met duizend militairen bij aan de NAVO-stabilisatiemacht ISAF in de Afghaanse provincie Uruzgan en leidt het met 750 militairen de internationale troepenmacht in Oost-Timor.