Argentijnse boeren staken week extra

Argentijnse boeren staken week extra Tandil, 3 juni. Argentijnse boeren blokkeren een weg in Tandil, nabij de hoofdstad Buenos Aires. Nadat president Cristina Kirchner op 11 maart de exportheffing op granen verhoogde, zijn de boeren in conflict met de regering. Gisteren kondigden ze na een dag van protesten in verscheidene Argentijnse steden aan dat ze hun staking – die ze vorige week na een schorsing van een maand hervatten – opnieuw met een week zullen verlengen. Tot 9 juni zullen ze geen granen meer uitvoeren. Wel hebben ze de verkoop van vee en vlees hervat, naar eigen zeggen om de voedselzekerheid van de Argentijnen niet in gevaar te brengen. Onderhandelingen met de regering bleven tot nu toe zonder resultaat. Kirchner komt ook in de publieke opinie steeds verder onder druk te staan de kwestie op te lossen. Ze ontsloeg in april al haar minister van Economie en bood aan de heffing te versoepelen, maar de boeren eisen volledige opheffing. Kirchner, die in januari haar man Néstor opvolgde, is op dit moment in Rome voor de top van de VN-Voedsel en Landbouworganisatie (FAO). De hoge voedselprijzen, die de aanleiding vormden voor invoering van de exportheffing, zijn daar het belangrijkste agendapunt. Foto AP Farmers block a road with their tractors in Tandil, Argentina, Monday, June 2, 2008. Argentine farm groups suspended grain exports and re-launched road blockades nationwide, in an effort to overturn export taxes that have sparked waves of protests. (AP Photo/Pablo Aneli) Associated Press