Adam Curry heeft namelijk een rare en tevens saaie obsessie

Een paar weken geleden zag ik Adam Curry op televisie, en afgezien van een klein Botox-schrikmomentje (zoiets wat je ook hebt als je Henny Huisman ziet) was hij nog steeds dezelfde goede oude Adam Curry. Hij vertelde dat hij een radioshow kreeg op Arrow Classic Rock en daarna hield hij een uiteenzetting over ‘stofzakradio’ en ‘lachzakradio’. Stofzakradio is, zeg maar, saaie radio met vioolconcerten voor oude mensen, en lachzakradio is radio met luide dj’s die de hele tijd scheetjes in de microfoon laten. En Adam ging natuurlijk iets heel anders doen.

Ik dacht: Adam, mijn zegen heb je, ik vind je wel een leuk relikwie. Maar nu is er iets vreemds gebeurd. De luisteraars van Arrow Classic Rock zijn massaal in verzet gekomen tegen de show van Adam, Curry’s Wake Up Call. Ik dacht dat luisteraars van Arrow rustige mensen waren, die sleutelend aan een leuke oude motor zachtjes meeneurieden met Whitesnake. Maar nee, het zijn kritische mediaconsumenten. Er kwam zo’n stroom anti-Adamsentimenten op gang dat het webforum van Arrow gesloten is.

Na het luisteren begrijp ik wat de boze Arrow-luisteraars bedoelen. Adam Curry heeft namelijk een rare en tevens saaie obsessie: vervoer. Niet alleen besteedt hij al weken aandacht aan de staking in het streekvervoer (ik zeg: beyond stofzak), ook voert hij dagelijks lange telefoongesprekken met een taxichauffeur genaamd ‘Taxi Erik’, uit wie een woordenwaterval komt à la: ‘En dan kom je aanrijden, en dan kom je zo en zo al in de file natuurlijk. Want dat is natuurlijk Amsterdam hè, ze moeten altijd veranderen. Als het goed werkt, moeten ze het zo veranderen dat het niet goed werkt. Kom je op de Spaklerweg, zit je weer vast –’ ik onderbreek Erik hier even, anders wordt mijn column te lang. Maar Adam doet dat dus niet.

Nu was Adam er ook nog achtergekomen dat Jeltje van Nieuwenhoven de ov-ambassadeur is (iets wat ik niet wist, maar ook niet zo nodig hoefde te weten) dus had hij vervolgens ook weer een fascinerend gesprek met haar over de gesteldheid van het openbaar vervoer in ons land.

De enige non-vervoersmededeling in de uitzending die ik luisterde, ging over Jon Bon Jovi. ‘Eigenlijk heeft Jon Bon Jovi een beetje korte dikke benen en een dikke reet’, zei Adam zomaar, na een plaatje van Bon Jovi. Kijk. Dát zijn de dj-nieuwtjes waar mensen op zitten te wachten, Adam!

Aaf Brandt Corstius

Lees alle columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius