Aanvoerder Italië Cannavaro mist EK door blessure

Fabio Cannavaro, de aanvoerder van het Italiaanse voetbalelftal, mist het Europees kampioenschap dat komend weekeinde begint. De verdediger van Real Madrid raakte gisteravond op de training in het Oostenrijkse oefenkamp Maria Enzersdorf geblesseerd aan zijn linkerenkel. Italië is volgende week maandag, in Bern, de eerste tegenstander van Nederland op het EK.

De 34-jarige Cannavaro raakte geblesseerd na een botsing met Giorgio Chiellini. In het ziekenhuis bleek dat hij zijn enkelbanden heeft gescheurd.

Het uitvallen van Cannavaro – op het door de Italianen gewonnen WK van 2006 uitgeroepen tot de beste speler en datzelfde jaar gekozen tot beste speler ter wereld – is een grote tegenslag voor Italië. Alle grote kranten melden het nieuws vandaag op de voorpagina. „Shock op het EK”, schrijft La Repubblica. „Ai aanvoerder”, kopt de sportkrant La Gazzetta dello Sport en „Het begint slecht voor de Azzurri”, constateert La Stampa.

Trainer Roberto Donadoni zou uit woede en frustratie hard in de grasmat hebben geschopt. Cannavaro was met doelman Gianluigi Buffon en aanvaller Luca Toni één van de drie steunpilaren van het elftal, die hij altijd had willen opstellen. Nu moet Donadoni op zoek naar een nieuwe centrale verdediger. Hij heeft Alessandro Gamberini van Fiorentina opgeroepen, maar de meest waarschijnlijke vervanger van Cannavaro lijkt Chiellini, de verdediger van Juventus die Cannavaro gisteren blesseerde. Een andere optie is dat Christian Panucci van AS Roma de plek van Cannavaro inneemt. Ook Marco Materazzi zou in het centrum kunnen spelen, maar hij schijnt uit vorm te zijn.

Er waren al zorgen over de Italiaanse verdediging. Tijdens de zeven wedstrijden op het WK van 2006 werd de verdediging maar één keer gepasseerd. Maar de laatste vijf wedstrijden kreeg Italië elke keer een doelpunt tegen. Desondanks ventileren de Italiaanse kranten de stille hoop dat de tegenslag met Cannavaro de ploeg extra zal motiveren.

Patrick Vieira, aanvoerder van het Franse team mist de eerste wedstrijd op het EK. Dat heeft de Franse bondscoach Raymond Domenech bekendgemaakt, zo meldt het persbureau ANP. De middenvelder raakte vrijdag geblesseerd aan zijn dijbeen. Domenech beslist zondag of Vieira de rest van het toernooi bij de selectie mag blijven. De bondscoach voegde gisteren uit voorzorg Mathieu Flamini van Arsenal toe aan zijn selectie. Frankrijk speelt zijn eerste EK-duel maandag tegen Roemenië. Vier dagen later wacht Nederland.

Cristiano Ronaldo heeft maandag de eerste training van de Portugese selectie in het Zwitserse Neuchâtel niet kunnen afmaken. De aanvaller van Manchester United kreeg een tik op zijn rechterenkel. Hij verliet met een zak ijs op het gewricht en de schoen in de hand voortijdig het veld.