Zwoele nacht

Juni is warm begonnen. De temperatuur vandaag is zelfs zeer hoog voor de tijd van het jaar. De norm van nu is 19 graden en vandaag liggen de maxima daar ver boven. Vanaf morgen wordt het minder warm.

Deze week ontstaan grote tegenstellingen in het land. Er zijn dagen dat het op de ene plek soms urenlang achter elkaar regent, terwijl het 100 kilometer verderop vriendelijk weer is met af en toe zon. Deze onzekerheid heeft alles te maken met de grens tussen warme en koelere lucht, waarop gemakkelijk buien ontstaan. Ten noordoosten en zuidwesten ervan breekt de bewolking vaak en is het weerbeeld totaal anders. Vanavond en vannacht vallen verspreid over het land (onweers)buien. In het noorden verdwijnen deze geleidelijk en klaart het op. Met temperaturen die niet verder dalen dan tot 16 graden, blijft het zwoel.

Morgen trekt een regengebied van boven het midden en zuiden van het land richting het noorden. In de ochtend klaart het in de zuidelijke provincies op en in de middag volgt ook het midden van het land. Soms breekt de zon door en valt er lokaal nog een enkele bui. In het noorden wordt het juist in de loop van de dag buiig. Aan de kust stijgt het kwik tot 19 graden en in het binnenland tot tussen 21 en 24 graden. Daarna verandert er vervolgens weinig. Er is veel bewolking en er vallen enkele buien.