Zwitsers verwerpen strengere regels voor immigratie

Genève / Zürich. Zwitserse kiezers hebben gisteren tijdens een referendum een voorstel verworpen om het moeilijker te maken voor immigranten om de Zwitserse nationaliteit te verwerven. De Zwitsers stemden over een voorstel van de rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP), dat gemeenten opnieuw het recht zou geven om lokale referenda te organiseren over individuele verzoeken tot naturalisatie van immigranten. In sommige gemeenten waren lokale stemmingen over naturalisaties gebruikelijk tot 2005, toen het Hooggerechtshof de praktijk verbood. 63,9 procent van de Zwitsers stemde tegen het herinvoeren van de oude methode. Tegenstanders noemden het initiatief racistisch. In de aanloop naar de stemming had de SVP overal posters opgehangen met gele en zwarte handen die Zwitserse paspoorten grepen. Ook verspreidde ze folders waarin misdaden van immigranten uit de doeken werden gedaan. De opkomst was 44,1 procent.