Zwitser worden niet moeilijker gemaakt

De posters van handen met allerlei huidskleuren die graaien in een bak met Zwitserse paspoorten heeft niet geholpen. Een grote meerderheid van de Zwitsers heeft in een referendum ‘nee’ gezegd tegen een strengere wetgeving over het Zwitserse staatsburgerschap. Bijna 64 procent stemde tegen, en alleen in het centraal-Zwitserse kanton Schwyz was een meerderheid voor een aanscherping.

De uitslag is een tegenvaller voor de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij, initiatiefnemer van het referendum.

Mede door de zeer strenge wetgeving heeft zo’n 20 procent van de bevolking (veel meer dan elders in Europa) niet de Zwitserse nationaliteit. Om daarvoor in aanmerking te komen moet iemand ten minste twaalf jaar in Zwitserland hebben gewoond en vervolgens een strenge taal- en cultuurtest doen. Kinderen van niet-Zwitserse ouders krijgen niet automatisch het staatsburgerschap als ze in Zwitserland geboren worden, ook niet als de ouders zelf al in Zwitserland geboren zijn. Gemeenten hadden tot 2003 bovendien het recht om hun burgers over individuele gevallen te laten stemmen. Maar de rechter heeft dat verboden, nadat bleek dat in sommige gemeenten alleen kandidaten uit West-Europa het staatsburgerschap kregen.

De Zwitserse Volkspartij zei gisteren in een reactie dat Zwitserland met deze uitslag de deur heeft opengezet voor „massanaturalisaties”, met als „negatief bijproduct [...] criminaliteit en misbruik van sociale voorzieningen”. (AP, BBC)