Zonder Contador is de Tour de France minder waard

En weer kwam een winnende wielrenner schietend over de eindstreep. Na Paolo Bettini, die vorig jaar een denkbeeldig geweer richtte op de organisatoren van de WK in Stuttgart, schoot nu Alberto Contador in de Ronde van Italië met een pistool van duim en wijsvinger op zijn vijanden. De Spaanse Girowinnaar mag in juli niet meedoen aan de Tour de France, die hij vorig jaar won. De reden? Zijn ploeg Astana heeft met dope-affaires rond de inmiddels ontslagen Aleksandr Vinokoerov het imago van de Tour geschaad, zegt Tour-organisator ASO officieel. Wat ook niet helpt: Astana wordt sinds dit jaar geleid door Johan Bruyneel, die de afgelopen negen jaar acht keer de Tour won als ploegleider van Contador en Lance Armstrong. ASO wil maar wat graag afrekenen met het tijdperk van de Amerikaanse recordwinnaar en zijn Nederlandse vriend Hein Verbruggen, toen voorzitter van de internationale wielerunie UCI. Geen Astana in de Tour!

De UCI staat erbij en kijkt ernaar. In de door willekeur geteisterde wielerwereld kan het allemaal. Nog een geluk dat Girodirecteur Angelo Zomegnan zich een week voor de start eindelijk liet overtuigen door Bruyneel. Anders had Astana ook in Italië niet mogen starten en had Contador nog steeds op het strand gelegen. Nu met als reden dat de Kazachstaanse ploeg de Italiaanse ronde niet serieus zou nemen. Het is alsof Roger Federer niet mag meedoen op Roland Garros omdat hij dat toernooi zou gebruiken als voorbereiding op Wimbledon.

De pistoolschoten van Contador waren denkbeeldig. Zijn vijanden had hij al getroffen, door zich drie weken lang te bewijzen als ’s werelds beste ronderenner. Met een winnaar als Contador zal het prestige van de Giro toenemen, en daarmee de financiële waarde. Zonder de Astana-kopman is de Tour van 2008 bij voorbaat ernstig gedevalueerd. En zal ASO in juli angstvallig naar de kassa kijken.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten