Zomaar een plaatje kiezen is echt passé

Tattoo-beurs in Amsterdam toont de laatste trends.

Gewoon ‘een plaatje kiezen’ kan niet meer. Grote tatoeages met veel symboliek zijn in.

Rob Deut zet een grote tatoeage op de schouder van Hermen van de Waal. Foto Bram Budel Er wordt druk getatoe‘erd op de Tattooconvention in Amsterdam, in de hele hal klinkt het gezoem van de naalden waarmee de tattoeages worden gezet. Hier is Rob Deut (voorgrond) bezig met een grote tatoeage op de schouder van Hermen van de Waal. De tattooconvention was vrijdag zaterdag en zondag in de Borchlandhal. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Alsof tienduizend krekels je tegemoetkomen, zo klinkt het bij binnenkomst op de Amsterdam Tattoo Convention 2008. Het oorverdovende gezoem wordt veroorzaakt door de tientallen elektrische tatoeëermachines die bezoekers voorzien van nieuwe, blijvende afbeeldingen op de huid.

Speciale aandacht op de beurs, die afgelopen weekeinde plaatsvond, is er voor Polynesische tatoeages. Nog meer dan de bekende tribals staan deze zwarte tattoos bol van symboliek. De meeste tatoeëerders die deze Polynesische tatoeages zetten komen uit Nieuw-Zeeland, Tahiti of Frans-Polynesië. Enige Nederlander op de beurs die deze kunst beheerst is Rob Deut.

Hij reisde de halve wereld rond om meer over de techniek en de symboliek van de Polynesische tattoos te leren. Deut: „Professionals in Nieuw-Zeeland waren verbluft dat een blanke dit kon. Ze vonden het geweldig.”

Bij Deut op de stoel ligt Hermen van de Waal (33). Op zijn borst prijkt een Polynesische tatoeage. „Die staat symbool voor onze liefde voor elkaar”, legt zijn vriendin Victoria Rekatsinas (30) uit. Zij heeft op haar lies dezelfde tatoeage in de vorm van een uitgerekte druppel, maar dan gespiegeld. De twee naast elkaar leggen, levert een cirkel op.

Het zogenaamde plaatje uitkiezen is bij de westerse tatoeageshops steeds minder in trek, blijkt op de beurs. Deut: „Vroeger was het van ‘doe mij die adelaar maar’, zonder enig idee van de betekenis. Mensen willen daarvan af. Ze willen geen plaatje meer, maar een ontwerp.”

Ook opvallend: mensen deinzen niet meer terug voor grote tatoeages. Mannen en vrouwen laten steeds vaker een hele rug of arm tatoeëren. ,,En het wordt alleen maar groter”, zegt Deut. Popster Robbie Williams zou daar weleens debet aan kunnen zijn: „Tien jaar geleden wilde niemand zo’n volledig zwarte arm, maar sinds Williams zulke tattoos heeft is het opeens populair.”

Deut denkt dat de tatoeage in het algemeen tegenwoordig beter wordt geaccepteerd. „Tatoeages zijn in opmars. Maar het is natuurlijk nog niet zoals in Thailand of Polynesië. Daar steken ze hun duim omhoog als ze je tatoeages zien.”

Meer weten over de beurs of over verschillende stijlen? Kijk op tattooconventionamsterdam.nl en robdeut.com