Wezenloze karaoke van Johansson

cd pop Scarlett Johansson:Anywhere I Lay My Head ***-- In this image released by Atco Records, Scarlett Johansson's debut CD, "Anywhere I Lay My Head", is shown. (AP Photo/Atco Records) ** NO SALES ** Associated Press

cd pop

Scarlett Johansson:

Anywhere I Lay My Head ***

Het is grappig om Scarlett Johansson de zin ‘I drink you under the table’ te horen zingen, omdat het woorden zijn van Tom Waits die je niet verwacht uit de mond van de 24-jarige actrice. Toch heeft Scarlett Johansson de nummers van Waits gekozen voor haar zangdebuut (afgezien van het zelfgeschreven Song For Jo). Het is een ongerijmde keuze – de beauty sings the beast – en het zijn grote schoenen om te vullen.

Johansson heeft zich niet geforceerd om doorleefder te klinken dan ze is. Ze zingt zelfs compleet wezenloos, als een karaokezangeres die woorden in een vreemde taal van een scherm leest. Dan is het goed dat haar stem diep is ingebed in de instrumentaties. Producer Dave Sitek creëerde een wollige elektronische basis waar de contouren van een banjo, een drumpartij of een orgel uit opdoemen.

Met dit soort zang zou niemand anders wegkomen. Maar Johansson heeft de juiste collega’s gekozen (David Bowie voor achtergrondzang in Fannin’ Street en Falling Down) en Waits naar haar hand gezet in I Don’t Want To Grow Up – voor iedereen die houdt van efemere meisjesstemmen en wazige elektronica.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho