Van Basten puzzelt nog met middenveld Oranje

Bondscoach Marco van Basten tijdens de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal gistermiddag tegen Wales. Foto’s Reuters Coach Marco van Basten of the Netherlands reacts during a soccer friendly against Wales in preparation for Euro 2008 in Rotterdam June 1st, 2008. REUTERS/Michael Kooren (NETHERLANDS)(EURO 2008 PREVIEW) REUTERS

Nederland2Wales0

Ruststand 1-0. 35. Robben 1-0, 54. Sneijder 2-0. Scheidsrechter: Brych (Dui). Toeschouwers: 44.000.

Erik Oudshoorn

Een week voordat het Nederlands elftal aantreedt tegen wereldkampioen Italië, heeft Marco van Basten de samenstelling van de ploeg voor het Europees kampioenschap in grote lijnen in zijn hoofd. Maar de bondscoach heeft ook twijfels. Die werden gisteren in de tweede helft van de ‘uitzwaaiwedstrijd’ tegen Wales (2-0) mede gevoed door het goede spel van Nigel de Jong op het middenveld. Hij zou wel eens een bedreiging kunnen vormen voor de twee controlerende middenvelders, Demy de Zeeuw en Orlando Engelaar. Beiden spelen bij een kleinere club – respectievelijk AZ en FC Twente – en hebben internationaal weinig ervaring.

De Zeeuw en Engelaar zouden in de eerste twee EK-duels voor de leeuwen worden geworpen tegen de WK-finalisten Italië en Frankrijk, terwijl ze in het team cruciale posities innemen. Zeker als de tegenstander zich terugtrekt op de eigen helft, zoals Italië, en met snelle tegenaanvallen probeert toe te slaan. Op het middenveld compenseert Engelaar nog het gebrek aan lengte van spelers als Arjen Robben, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Maar De Zeeuw biedt weinig fysieke voordelen en in vergelijking met de speler van AZ is De Jong dynamischer. De speler van HSV grossierde in het verleden wel in ondoordachte acties.

„We zijn nog niet volledig klaar met het elftal”, zei Van Basten na de wedstrijd tegen Wales. „Op het middenveld moeten we nog puzzelen. De Jong heeft zich wel waargemaakt.” De bondscoach heeft ook nog de mogelijkheid Sneijder een linie terug te halen. Hij speelde in de tweede helft op de positie van Engelaar, die was vervangen door Dirk Kuijt.

De vraag is wat de status van Robin van Persie is. Hij is op papier een van de beste internationals, maar er lijkt geen plek voor hem in het Nederlands elftal. Arjen Robben toonde tegen Wales aan dat hij na blessureleed nagenoeg terug is op zijn oude niveau. Nog een aanvaller op het middenveld zou het evenwicht verstoren. Van Persie gaat vanaf morgen in Lausanne, waar de voorbereiding begint op het duel met Italië, weer volop meetrainen. Tot nu toe volgde hij een aangepast programma om niets te forceren na het herstel van een blessure. Van Basten: „Robin zegt dat hij klaar is voor het EK. Aan het einde van de week zien we wel hoe hij er voorstaat.”

Meer zekerheid verschafte Van Basten gisteren aan Joris Mathijsen. De centrale verdediger viel eind maart in het oefenduel met Oostenrijk door de mand, overtuigde afgelopen donderdag ook niet tegen Denemarken (1-1) maar krijgt toch de voorkeur boven Wilfred Bouma. Die aanpak vroeg wel om een uitleg. Want Van Basten had Bouma toch enkele keren met succes getest. „Het verschil in kwaliteit tussen die twee is klein”, zei de bondscoach. „Joris heeft de afgelopen jaren op deze positie altijd naar tevredenheid gefunctioneerd. Ik zie dan ook geen reden hem in te wisselen voor een ander. Ik heb dat aan Bouma uitgelegd en daar ging hij goed mee om.”

Toch is de selectie versterkt met een verdediger. Van Basten haalde Khalid Boulahrouz terug, nadat hij hem vorige week op vakantie had gestuurd. Hij vervangt Ryan Babel, die zaterdag op de training zijn enkelbanden scheurde en na een bezoek aan het ziekenhuis zijn koffers kon pakken. Tot verdriet van veel ploeggenoten, die in Babel door zijn snelheid en schotkracht een uitstekende invaller zagen. De bondscoach verving een aanvaller voor een verdediger om „Heitinga en Van Bronckhorst uit de laatste linie te kunnen doorschuiven naar het middenveld”.

Van Basten keek tevreden terug op de eerste twee weken van de oefencampagne, waarin Oranje twee zeges behaalde – tegen Oekraïne en Wales – en gelijkspeelde tegen Denemarken. Het baarde hem geen zorgen dat Nederland nogal wat kansen miste. Spits Ruud van Nistelrooy, die gisteren niet loskwam van zijn verdedigers, trof geen blaam, vond hij. Van Basten: „Hij had ook voortdurend veel verdedigers om zich heen. Ik speelde vroeger ook wel eens dit soort wedstrijden. De ene keer maak je vier doelpunten uit vier kansen, de andere keer krijg je twaalf kansen en maak je er niet één.”

    • Erik Oudshoorn