Twee regio’s Bolivia ook voor autonomie

Twee Boliviaanse departementen hebben gisteren bij referenda, die volgens de regering illegaal waren, in ruime meerderheid voor meer regionale autonomie gestemd. Beni en Pando volgen het voorbeeld van Santa Cruz, de rijkste regio van het Zuid-Amerikaanse land, die begin mei al voor autonomie stemde.

Volgens exitpolls zei in Beni en Pando respectievelijk 80,2 en 81,8 procent ‘ja’ tegen het voorstel. De stemonthouding was ook hoog: 34,5 en 46,5 procent. De referenda zijn geldig bij een opkomst boven de 50 procent.

President Evo Morales had opgeroepen niet te stemmen. Volgens hem zijn de referenda illegaal omdat de nationale kiesraad noch het Congres ze goedkeurde. De opstandige departementen echter menen dat ze de volksraadplegingen eigenhandig mogen uitschrijven. Op 22 juni stemt als laatste ook de gasrijke zuidelijke regio Tarija over autonomie.

Beni (420.000 inwoners) en Pando (74.000) zijn twee dunbevolkte regio’s in het jungle-achtige noordoosten van het land. Hoewel ze samen een kwart van het totale oppervlak van Bolivia beslaan, genereren ze slechts 4 procent van het nationale inkomen.

Net als in Santa Cruz lobbyen het zakenleven en grootgrondbezitters (sojaboeren en veehouders) er voor meer autonomie die zij als waarborg zien tegen de centralistische en links-nationalistische koers van de regering. Morales wil onder meer een landhervorming doorvoeren om zijn arme, in meerderheid inheemse achterban uit de westelijke hoogvlakte meer toegang te geven tot de vruchtbare grond in het oostelijke laagland.

Onderhandelingen tussen beide kampen bleven tot nu toe zonder resultaat. Analisten denken dat die pas zin hebben na het referendum in Tarija, omdat de regio’s eerst hun onderhandelingspositie willen versterken. Op 10 augustus is er ook nog een landelijk referendum over het aanblijven van Morales en dat van de prefecten van alle negen departementen. (AFP)