Thuis ijs

(Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 27-04-2005): Levensmiddelen en smaken: framboos Visser, Dirk-Jan

Sinds er goede en goedkope ijsmachines op de markt zijn heeft niemand een excuus om zijn gasten of zichzelf supermarktijs voor te zetten. Vroeger was ijsmaken een heel gezeur met de ijsblokjeslaatjes van het diepvriesdeel van de ijskast. Maar nu! Je maakt in een handomdraai de heerlijkste ijstoetjes die een lang en moeilijk verblijf in de keuken suggereren (zélf ijs gemaakt!? Heb je daar tijd voor!?). Zeker in de zomer wanneer aardbeien, frambozen, bramen, bessen erom vragen in ijs te worden veranderd dat naar echte aardbeien, frambozen smaakt, en niet naar de fabriek.

Ik begon mijn ijsmakerscarrière aan de hand van het kookboek. Maar ijs vraagt om experimenten als je de basisvoorwaarden kent, ongeacht of het om room- of waterijs gaat: het bevriest altijd wel.

Mijn simpelste en favoriete zomerijs is slagroom of volle yoghurt (met room) met fruit dat voor extra smaak even in een klein beetje kokend suikerwater is geblancheerd en vervolgens gepureerd. Je merkt vanzelf wel hoeveel room en/of yoghurt het beste bevalt. Natuurlijk hoor je als basis een custard te maken (van eieren, melk/room en suiker) maar dat vind ik voor vruchtenijs te veel moeite.

De afgelopen maanden waren er overal goedkope frambozen uit Spanje te krijgen voor ijs en saus, die ik invroor om later bij van alles en nog wat te gebruiken – vanilleijs, citroentaart, soesjes. Dat brengt me op mijn favoriete zomerdessert:

Frambozenijs met saus:

2 dl water

2 doosjes frambozen

1/2 dl water

350 gram kristalsuiker

halve liter room

2 dl volle yoghurt

Voor de saus: kook twee deciliter water vijf minuten met 100 gram kristalsuiker. Voeg één doosje frambozen toe en laat even doorkoken. Pureren en laten afkoelen.

Voor het ijs: kook een halve deciliter water met 100 gram suiker. Voeg de rest van de frambozen toe en laat even doorkoken en pureer. Klop de room met 150 gr suiker (niet te stijf), en voeg 2 dl yoghurt en het frambozenmengsel toe. Stop dit in de ijsmachine.

Soesjes:

kwart liter water

100 gram boter

150 gram bloem

4 eieren

Ook soesjes zijn makkelijk te maken en lekkerder dan uit de winkel. Verwarm het water met de boter tot de boter smelt en het water kookt. Bloem in één keer toevoegen en roeren tot het – al snel – een bal vormt. Kort laten afkoelen en met de mixer één voor één de eieren erdoor mengen. Met twee kleine lepels balletjes (ter grootte van een walnoot) vormen op een bakplaat. In voorverwarmde oven (200 gr. Celsius) bakken tot de soesjes mooi bruin zijn.

Vullen met het ijs, poedersuiker erover, saus eromheen.

Janneke Vreugdenhil is ziek

Praat mee over ijsmaken op nrcnext.nl/koken

    • Carolien Roelants