Theo Maassen vernielt camera

Cabaretier Theo Maassen, die zaterdag op het Amsterdam Comedy Festival de camera van fotografe Ilvy Njiokiktjien vernielde, heeft aangeboden de waarde, veertienduizend euro, te vergoeden. In een schriftelijke verklaring zegt hij zijn actie te betreuren.

Maassen trad zaterdag op tijdens het festival in de Melkweg. De organisatie had hem verzekerd dat er tijdens zijn voorstellingen niet gefotografeerd zou worden. Maassen schrijft: „Toen dat vervolgens toch gebeurde, leek het voor mij of iemand mijn optreden moedwillig saboteerde.” Maar Njiokiktjien had van de leiding juist wel toestemming gekregen.

Njiokiktjien: „Ik was expres op de zesde rij gaan zitten omdat ik hem altijd al een beetje eng vond. Ik wist dat hij eerder al eens iemands geluidsinstallatie had vernield.” Volgens de fotografe vroeg Maassen na enige tijd wie er aan het fotograferen was. „Ik zei niets, maar daar liet hij het niet bij.” Daarop liep hij door de zaal, op zoek naar de camera. „Iedereen keek naar mij. Ik was zo verbouwereerd dat ik mijn camera zo overhandigde toen hij naast me stond, ongelooflijk. Op het podium riep hij dat iedereen die wilde dat het toestel kapot ging, moest klappen. Er werd massaal geklapt en daar ging mijn camera.”

Diverse bezoekers verlieten boos de zaal, waarop Maassen zijn show staakte. De fotografe deed bij het politiebureau tegenover de Melkweg aangifte. Maassen werd aangehouden en kon na verhoor weer gaan, om ongehinderd zijn tweede show te geven.

De 24-jarige fotografe won de camera, ter waarde van vijfduizend euro, begin dit jaar als aanmoedigingsprijs van de Zilveren Camera. Er zat een lens op van negenduizend euro.