Televisie Voorkeur

In de dramaserie De co-assistent draait het om Elin (Hanna Verboom), een aankomend arts, die worstelt met de balans tussen carrière maken en haar sociale leven op peil houden. In de aflevering van vanavond zegt haar vriend Job dat ze moet kiezen tussen de liefde en het analyseren van genitale wratten. Op de foto v.l.n.r. Kasper van Kooten, Hanna Verboom, Michiel Huisman, Sytske van der Ster en Thom Hoffman. Net 5, 22.25-23.00u. Foto Net 5/Roy Beusker. Foto: Roy Beusker Beusker, Roy

actualiteiten

EénVandaag. Demonstratie van en reportage over het stelen van gegevens via open WIFI-netwerken. In Nederland groeit het aantal arrestaties van ‘wardrivers’, mensen die in een auto met hun laptop meesurfen op de draadloze netwerken van anderen. Dat lijkt onschuldig, maar op deze manier kan via het ip-adres van iemand anders spam of kinderporno verstuurd worden, met alle mogelijke gevolgen van dien. Nog gevaarlijker is het gebruik maken van open draadloze netwerken op bijvoorbeeld Schiphol of Utrecht, opgezet door hackers die uit zijn op wachtwoorden en bankgegevens. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Texel start vandaag met het vangen en vergassen van duizenden ganzen. De dieren zouden veel schade aan de landbouw veroorzaken, het zwemwater vervuilen en andere weidevogels verdrijven. ‘Onzin’, volgens Bernard Spaans, voorzitter van de Vogelwerkgroep Texel. Verder het verhaal van Samira die gedwongen werd uitgehuwelijkt aan haar neef, toen ze 16 was. Na vijf jaar ellende is ze van hem gescheiden, maar nu is de eer van de familie gekrenkt. Ned., 20.25-20.55u.

Nova. Reportage over cursussen voor begeleiders van tbs’ers. Deze begeleiders moeten de eerste stappen van de tbs’ers terug in de maatschappij, ongewapend, voorzien van een mobiele telefoon, in goede banen leiden. Verder aandacht voor de ambities van het kabinet met betrekking tot de windenergie. De leveranciers loven het streven van het kabinet, maar klagen over de administratieve barrières die moeten worden genomen, aldus Ad van Wijk, bestuursvoorzitter van het Utrechtse bedrijf voor duurzame energie Econcern. Ned. 2, 22.15-22.50u.

Informatief

Kassa 2. Het Bredase bedrijf Promo Sun Tours verkoopt goedkope vliegreizen naar de zon. Maar een week voor vertrek krijgen veel klanten te horen dat ze niet vanaf Schiphol, maar vanaf luchthavens in Duitsland of België vertrekken. En: de test ‘wat is de beste voetbal?’ Ned.2, 19.20-19.50u.

Tegenlicht: Joris Luyendijk in gesprek met Amin Maalouf. De Libanese schrijver en journalist Amin Maalouf werd geboren in Beiroet (Libanon) in 1949. In 1976, bij het uitbreken van de oorlog in zijn land, vertrekt hij naar Frankrijk en wordt hij hoofdredacteur bij Jeune Afrique. Hij was in die hoedanigheid o.m. getuige van de oorlog in Vietnam en de revolutie in Iran. Hij deed verslag uit vele landen op de wereld, van India, tot Bangladesh, Ethiopië, Somalië, Kenia, Jemen en Algerije. Hij schreef verschillende romans die zich afspelen in het Midden-Oosten en Afrika. In al zijn romans probeert hij een brug te slaan tussen de oosterse en westerse wereld, waarvan hij allebei deel uitmaakt. Joris Luyendijk praat met hem over Libanon, het recht om tot meerdere culturen te behoren en de strijd tegen religieus fanatisme. Ned.2, 20.55-21.45u.

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Onder de gasten Marijke Helwegen, hét gezicht van de cosmetische chirurgie, die praat over de lancering van haar eigen maandblad Marijke, waarmee ze ‘ook eens haar binnenkant kan laten zien’. Ned.1, 22.55-23.55u.

kunst en cultuur

Musical Awards Gala. Feestelijke uitreiking van de 19 John Kraaijkamp musicalprijzen (voor beste vrouwelijke en mannelijke hoofdrol en bijrol, beste scenario, beste liedjes enz.), één oeuvreprijs en twee ANWB Publieksprijzen voor de beste grote en de beste kleine musical. Ned.1, 20.30-22.40u.

NPS Klassiek: Frans Schubert Symfonie nr 9. Frans Brüggen dirigeert het Radio Kamerorkest. Uitvoering van de negende symfonie van Schubert, eerder op de radio uitgezonden op 4 oktober 2003, in de serie ZaterdagMatinee. Ned.2, 23.50-0.25u.

documentaire

Dokument: Pas op voor de leerplichtambtenaar. Tweede deel van een tweeluik. Filmmaker René Roelofs volgde een jaar lang de ontwikkelingen op de afdeling Leerplicht van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Een buurt met een verontrustend hoog aantal jongeren dat voortijdig de school verlaat. De leerplichtambtenaren Abdel Betti en Nesrine Adlani proberen controle te houden over de spijbelaars en uitvallers. Het verzuim wordt in de loop van het schooljaar erger; de sfeer verhardt. Ze krijgen te maken met een grote variëteit aan problemen, uitvluchten en emoties. Ned.2, 22.50-23.50u.

amusement

All Stars. Dramaserie over het wel en wee van de mannen uit het amateurvoetbalelftal Swift Boys. Aflevering: R.E.S.P.E.C.T. Ned.3, 19.55-20.25u.

sport

Holland Sport. Laatste uitzending van dit seizoen én de allerlaatste van Matthijs van Nieuwkerk. De uitzending staat geheel in het teken van de eerste tegenstander van het Nederlands elftal op het EK: Italië. Willem van Hanegem, de schrijvers Rosita Steenbeek en P.F. Thomése, en voetbalanalyticus Jan van Halst over het Italiaanse spel en de voetballers. Ned.3, 20.25-21.40u.

NOS Roland Garros. Rechtstreeks verslag van de tenniswedstrijden in het grandslamtoernooi op Roland Garos in Parijs, dagelijks te zien op Ned. 1, 14.00-17.55u.