Strafpleiter beschuldigd van omkoping

De kroongetuige in het onderzoek naar liquidaties in de onderwereld beschuldigt de prominente strafrechtadvocaat Nico Meijering van betrokkenheid bij omkoping van een rechercheur.

Meijering ontkent de beschuldiging van kroongetuige Peter la S. „Dit is van A tot Z is gelogen.”

Het Openbaar Ministerie voegt de beschuldiging vandaag toe aan een dossier van een cliënt van Meijering die wordt verdacht van betrokkenheid bij liquidaties. Morgen beslist de rechtbank over verlenging van zijn voorlopige hechtenis.

Meijerings kantoorgenoot Benedicte Ficq vindt het „ongehoord” dat deze verklaring enkele dagen voor de zitting aan het dossier wordt toegevoegd. Ficq wil opheldering van procureur-generaal Brouwer over de zaak. „Ik wil weten waarom een anderhalf jaar oude verklaring zonder nader onderzoek en zonder toelichting van de zaaksofficieren aan het dossier wordt toegevoegd”, aldus Ficq.

Nico Meijering heeft het afgelopen jaar in drie confrontaties met het OM belangrijke overwinningen geboekt. Zo ontdekte hij in de zaak tegen de Hells Angels dat afgeluisterde telefoongesprekken tussen hem en zijn cliënt ten onrechte niet waren vernietigd. Door deze fout gingen de Angels vrijuit.

Peter la S. verklaarde in oktober 2006 dat Meijering in 1999 of 2000 vijftigduizend gulden betaalde aan een rechercheur. In ruil daarvoor zou de rechercheur ontlastende informatie hebben verstrekt over Meijerings cliënt Greg R.

De advocaat zou het geld hebben gekregen van Jesse R., de zoon van Greg en hoofdverdachte in het liquidatie-onderzoek. Peter la S. beweert dat hij zijn vriend Jesse R. per auto naar Meijerings kantoor heeft gebracht. Daar zou het geld aan Meijering zijn overhandigd. La S. verklaart overigens dat hij daar niet bij aanwezig is geweest.

Meijering wil op advies van de deken niet op details van de beschuldiging ingaan. „Het lijkt erop dat ik nu de rekening krijg gepresenteerd voor een oude zaak waarbij het OM werd ontmaskerd.” Die oude zaak draaide om Greg R. die in 1999 werd vervolgd voor cocaïnesmokkel. Uit door justitie en politie achtergehouden informatie bleek dat een deel van de beschuldiging tegen Greg R. niet waar kon zijn. Die informatie werd pas aan het dossier toegevoegd nadat Meijering door een klokkenluider was ingelicht over het bestaan van de informatie. Het leidde tot vrijspraak van Greg R.

Lees achtergronden op nrc.nl/onderwereld

    • Jan Meeus