Roeiers behalen medailles in Luzern

De Nederlandse roeiers hebben gisteren bij de wereldbekerwedstrijd in het Zwitserse Luzern in twee olympische klassen een zilveren medaille behaald. De vier zonder stuurman – Geert Cirkel, Matthijs Vellenga, Jan-Willem Gabriëls en Gijs Vermeulen – eindigde op de Rotsee als tweede achter het Australische kwartet. De lichte dubbeltwee van Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen hoefde alleen de Chinese roeisters voor te laten gaan.

De ‘Holland Vier’ nam dankzij de tweede plaats de leiding in het wereldbekerklassement over van Groot-Brittannië, dat in Luzern de finale miste. Het Nederlandse viertal begon het seizoen vorige maand teleurstellend met een vierde plaats bij de wereldbekerwedstrijd in München. „We hebben in de winter keihard getraind”, blikte Cirkel terug. „Dan is het heel vervelend dat je daar in München geen bevestiging van krijgt. Daarom ben ik nu heel opgelucht.”

Voor Van Eupen en Van der Kolk was het de eerste wereldbekermedaille sinds ze hun comeback maakten in de lichte dubbeltwee. Van der Kolk stopte na de Olympische Spelen van 2004 met roeien, waarna van Eupen verder ging in de lichte skiff. Dit jaar besloten ze alsnog een olympische campagne te beginnen. „Dit is een opkikker”, zei Van der Kolk.

De mannenacht stelde in Luzern teleur. De boot van bondscoach Mark Emke kwam in de herkansing als vijfde over de finish. Daardoor miste de acht, net als in München, de finale. De vrouwenacht moest in Zwitserland genoegen nemen met een vierde plaats, achter de boten van de Verenigde Staten, Australië en Canada. Beide Nederlandse achten moeten zich later deze maand proberen te kwalificeren voor de Zomerspelen.

Skiffeurs Sanne Beukers en Sjoerd Hamburger wisten zich zaterdag niet te plaatsen voor de finale van de wereldbekerwedstrijd. Beukers eindigde in de halve finales als laatste, Hamburger kwam als vijfde over de finish. Op het niet-olympische onderdeel lichte skiff behaalde Jaap Schouten zaterdag de gouden medaille. Hij bleef in de finale de Nieuw-Zeelander Duncan Grant en de Nederlander Tim Heijbrock voor. In de finale van de lichte twee zonder stuurman (ook niet-olympisch) werden Roeland Lievens en Paul Drewes tweede, achter Denemarken. (ANP)