Retour Den Haag-Brussel

Wilders in Denemarken Foto AFP Dutch right wing politician Geert Wilders (L) answers questions from the press in Copenhagen on June 1, 2008 after a showing of his controversial film on Islam "Fitna" in the Danish Parliament. A Danish organization, The Society for Freedom of Printing, had invited Geert Wilders. AFP PHOTO/SCANPIX DENMARK/Jens Norgaard Larsen AFP

Ovatie voor Wilders in Denemarken

Het moet voor Geert Wilders even wennen zijn geweest. Een betoog van de PVV-leider dat niet wordt aangevallen, maar met instemmend, zelfs ovationeel, applaus begroet. Afgelopen zaterdag was Wilders in Denemarken. Hij hield een toespraak in een zaal van het Deense parlement. Verschillende kranten deden verslag.

Verrassend was het applaus niet. Wilders was uitgenodigd door Trykkefrihedsselskabet, een Deense vereniging voor de vrijheid van meningsuiting, nauw gelieerd aan de nationalistische Deense Volkspartij. Zijn toespraak over de gevaren van de islam en de bedreiging van de vrije meningsuiting vielen dan ook in vruchtbare aarde. „Een warm bad”, noemde Wilders de ovaties van gelijkgestemden.

Wilders gebruikte het bezoek ook om bij te praten met de Deense cartoonist Kurt Westergaard, die het Nederlandse Kamerlid had aangeklaagd omdat deze in zijn anti-islamfilm Fitna zonder toestemming gebruik had gemaakt van een tekening. Wilders noemde het gesprek „open en aangenaam”, Westergaard wilde niets kwijt over het gesprek. (DS)

En toen was er nog één Kamerlid over

Aangrijpende verhalen woensdagmiddag in de Kappeijne van de Coppello-zaal. Een delegatie van non-gouvernementele organisaties uit ontwikkelingslanden kwam praten met Kamerleden over de gevolgen van het westerse klimaatbeleid.

„Waarom worden wij als proefkonijn gebruikt voor jullie plannen met biobrandstoffen?”, vroeg de vertegenwoordiger uit Indonesië boos en verontwaardigd aan de leden van de Tweede Kamer aan de overkant.

In de strijd tegen broeikasgassen stelt de Europese Unie het gebruik van biobrandstoffen verplicht. Het heeft een vernietigende uitwerking op de Derde Wereld, zeggen de delegatieleden. In Nigeria drijft productie van ethanol mensen van hun land. En ook Uruguay, Swaziland en Brazilië zien steeds meer genetisch gemodificeerde gewassen, meer pesticiden, meer roofbouw.

Terwijl de sprekers de ellende opsommen, verlaat het ene na het andere Kamerlid de zaal. Allen putten zich uit in excuses en vertrekken als Pink Panther, ostentatief sluipend om niemand te storen. Na een uurtje is alleen Boris van der Ham van D66 overgebleven. Wilde hij niet weg, kon hij niet weg of had hij niets beters te doen?

„Het is de hectiek van de Tweede Kamer. Wij hebben zoveel debatten en vergaderingen. Het ligt er vaak aan hoe lang van tevoren zo’n rondetafelgesprek is ingepland.” Waarom lukte het Van der Ham wel om erbij te blijven? „Ik ben heel erg geïnteresseerd in dit onderwerp. Maar ik wil het voor mijn collega’s opnemen. Die zijn ook geëngageerd. Het is gewoon ontzettend lastig om er altijd te zijn, ook bij zulke aangrijpende onderwerpen. Eigenlijk zouden de medewerkers van parlementariërs ook vragen moeten mogen stellen. Want meestal zitten die wel in de zaal om hun parlementariër te vervangen.” (JW)

Voetbalgekte landt nu ook in Brussel

Van Nistelrooij scoort.

Nee, niet Ruud. Lambert van Nistelrooij, de Europarlementariër van het CDA. Maar het mag niet baten, Oranje verliest met duidelijke cijfers van Tsjechië (10-2) en moet het toernooi al in de voorronde verlaten.

In het Europees Parlement begon de voetbalgekte vorige week al. Geen gewoon voetbal, maar een soort tafelvoetbal. Met een enorm luchtkussen, groter dan in de gemiddelde speeltuin, als tafel. En Europarlementariërs als poppetjes. Het Nederlandse team bestond voornamelijk uit CDA’ers, en een enkele PvdA’er.

De regels zijn simpel: de spelers mogen trappen tegen de bal, en ze mogen ook hun hoofd gebruiken. Zo lang ze de opgeblazen ‘stang’ voor zich maar vasthouden. De parlementariërs laten zich toejuichen door een massa belangstellenden die op het evenement af is gekomen.

„Af en toe moet je iets geks doen met elkaar”, zegt een oranje gekleurde Corien Wortmann (CDA) na de verloren wedstrijd. „En een slechte generale betekent dat het straks vast goed gaat.” Daarmee doelt ze niet op de Europese verkiezingen, volgend jaar, maar op het EK voetbal deze zomer. (JvdK)

Bijdragen: Jeroen van der Kris, Derk Stokmans en Jeroen Wester

    • Derk Stokmans
    • Jeroen van der Kris
    • Jeroen Wester