Oppositieleider Zimbabwe opgepakt

Harare. Een vooraanstaand politicus van de oppositie in Zimbabwe is gearresteerd naar aanleiding van een kritisch artikel dat hij heeft geschreven. Arthur Mutambara stapte in 2005 met ruzie uit de Zimbabweaanse oppositiepartij MDC van Morgan Tsvangirai. Hij heeft zich eind april verzoend met oppositieleider Tsvangirai, die het in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen opneemt tegen president Mugabe. Een hoge generaal van het Zimbabweaanse leger heeft soldaten opgeroepen op Mugabe te stemmen tijdens de tweede ronde op 27 juni. Doen zij dit niet, dan worden zij gevraagd het leger te verlaten. Generaal Martin Chedondo zei volgens staatskrant The Herald: ”Militairen zijn niet apolitiek. Alleen huurlingen zijn dat. We hebben getekend en ingestemd om te vechten en de principes van de regerende partij te beschermen. Als je andere ideeën hebt, moet je het uniform uittrekken.”