Olympische roeiploegen behalen tweemaal zilver

De Nederlandse roeiers hebben gisteren bij de wereldbekerwedstrijden in het Zwitserse Luzern op twee olympische onderdelen zilver behaald. Bij de mannen moest de Holland Vier – met Geert Cirkel, Matthijs Vellenga, Jan-Willem Gabriëls en Gijs Vermeulen – op de Rotsee alleen de Australische equipe voor zich dulden. In de klasse dubbeltwee lichtgewicht eindigden Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen eveneens als tweede, na de Chinese roeisters Xu Dongxiang en Yu Hua.

De Holland Vier nam dankzij de tweede plaats de leiding in het wereldbekerklassement over van de Britten die in Luzern de finale misliepen. Het Nederlandse viertal begon het seizoen vorige maand teleurstellend met een vierde plaats bij de wereldbekerwedstrijd in München. Cirkel blikte terug. „We hebben in de winter keihard getraind. Dan is het heel vervelend dat je daar in München geen bevestiging van krijgt. Daarom ben ik nu heel opgelucht.”

Voor van Eupen en Van der Kolk was het de eerste wereldbekermedaille sinds ze hun comeback maakten in de dubbeltwee lichtgewicht. Van der Kolk stopte na de Olympische Spelen van 2004 met roeien, waarna van Eupen verder ging in de lichte skiff. Dit jaar besloten ze alsnog een olympische campagne te beginnen. „Dit is een opkikker”, aldus Van der Kolk.

De Vrouwen Acht moest gisteren in Zwitserland genoegen nemen met een vierde plaats. De equipe van coach René Mijnders was in de finale 1,54 seconde te langzaam voor een podiumplek. De overwinning ging naar de Amerikaanse vrouwen die hun concurrenten uit Australië en Canada voorbleven.

Minder goed verging het de Nederlandse skiffeurs Sanne Beukers en Sjoerd Hamburger die zich zaterdag niet wisten te plaatsen voor de finale van de wereldbekerwedstrijd. Beiden werden op de Rotsee in de halve finales uitgeschakeld. Beukers eindigde in haar race als laatste, Hamburger kwam in zijn halve finale als vijfde over de finish. Alleen de beste drie boten per race verzekerden zich van een finaleplaats.

Op het niet-olympische onderdeel lichte skiff behaalde Jaap Schouten zaterdag op de Rotsee goud. De Leidenaar bleef in de finale de Nieuw-Zeelanders Duncan Grant en Tim Heijbrock voor. In de finale van de twee-zonder-stuurman lichtgewicht, eveneens een onderdeel dat bij de Zomerspelen niet op het programma staat, eindigde de combinatie Roeland Lievens-Paul Drewes als tweede. Het Nederlandse duo moest de Deense roeiers Kasper Winther en Morten Jörgensen voor laten gaan. De broers Vincent en Tycho Muda kwamen als vijfde over de finish. (ANP)