Obama breekt met zijn kerk

Barack Obama heeft na maanden van controverse besloten volledig te breken met de zwarte kerk in Chicago die hij sinds twee decennia bezoekt. Dat kondigde hij afgelopen zaterdag aan op campagne in South Dakota, een klein uur voordat zijn partij een besluit nam over de gedelegeerden van Michigan en Florida. Eerder brak Obama al met zijn dominee Jeremiah Wright, die de Trinity United Church of Christ leidde tot zijn pensionering, eerder dit jaar.

„Dit is geen besluit dat ik lichtvaardig heb genomen, en eerlijk gezegd neem ik het ook met enig verdriet”, aldus de koploper in de race om de Democratische nominatie. „Trinity was waar ik Jezus vond, waar ik trouwde en waar onze kinderen gedoopt werden. We hebben vele vrienden onder de achtduizend gemeenteleden.”

Dat Obama, na zijn breuk met dominee, nu ook breekt met de kerk zelf, volgt op het opduiken vorige week van videobeelden met een nieuwe, recente omstreden preek in de kerk, ditmaal door de blanke gastpredikant Michael Pfleger. Deze stelde dat Obama’s rivaal Hillary Clinton niet kan accepteren „dat een zwarte man de show steelt”. Obama, die niet in de kerk zat toen de preek werd uitgesproken, reageerde boos, waarna Pfleger aan Clinton excuses aanbood.

Obama: „Nu duidelijk is dat ik de presidentskandidaat ben, zal elke keer dat iets gezegd wordt in de kerk, ook al is het door gastpredikanten zijn of iemand die aan Trinity verbonden is, op mij terugslaan, ook al komt het totaal niet overeen met mijn langgekoesterde principes of uitlatingen.” (AP)