Nog geen topklasse in voetbal

De clubs uit de hoofdklasse van het amateurvoetbal hebben zaterdag het voorstel over de komst van een topklasse verworpen. De KNVB wilde met ingang van seizoen 2009/’10 drie topklassen instellen boven de huidige zes hoofdklassen. De zestig landelijke afgevaardigden verwierpen dit voorstel bij de algemene vergadering amateurvoetbal.

Het besluit van de clubs betekent niet dat de topklasse van de baan is. Vertegenwoordigers van diverse geledingen uit het profvoetbal en amateurvoetbal gaan het huidige voorstel de komende maanden onderzoeken en komen in de najaarsvergadering met een nieuw plan. Ruud Bruijnis, directeur amateurvoetbal van de KNVB, is teleurgesteld over de uitkomst van het overleg. „We hadden een goed plan, waar op voetbaltechnische aspecten geen speld tussen te krijgen was. Ik denk dat de emotie de doorslag heeft gegeven bij de afwijzing van ons voorstel.”

In het plan zouden de 84 hoofdklassers komend seizoen al spelen om promotie naar de nieuwe topklassen. Vanaf het seizoen 2009/2010 zouden clubs dan kunnen doorstoten naar de eerste divisie, het tweede niveau van het betaalde voetbal. De KNVB kwam met dit plan omdat het gat tussen betaald voetbal en amateurvoetbal volgens de bond te groot is.

„Wij zij het enige land waar onder twee professionele divisies zes hoofdklassen hangen in een gesloten systeem”, aldus Bruijnis. „Willen we de voetbalpiramide optimaliseren, dan moet de kwaliteit in de top worden gebundeld.”

De sectie betaald voetbal kreeg zaterdag van de afgevaardigden de mogelijkheid om met ingang van komend seizoen de nummer laatst van de eerste divisie te laten degraderen naar de hoofdklasse. Daarover moet nog worden gesproken.

De afgevaardigen van de amateurs besloten ook dat clubs uit de eerste divisie op andere dan sportieve gronden mogen terugkeren in de eerste klasse van de amateurs. De eerstedivisieclubs kunnen hier bijvoorbeeld voor kiezen als ze niet voldoen aan de licentievoorwaarden. Als een club nu verdwijnt uit het profvoetbal, moet deze beginnen in de vierde klasse van het amateurvoetbal. (ANP)