Nog even puzzelen met middenveld van Oranje

Nederland mist nogal wat kansen tegen Wales, maar dat baart bondscoach Marco van Basten geen zorgen.

Dinsdag vertrekt Oranje naar Lausanne.

Bondscoach Marco van Basten (links) en zijn assistent John van ’t Schip passeren de reservebank. Foto Michael Kooren de Kuip 010608, Nederland Wales. 2-0 coaches van Basten en van't Schip passeren de reservespelers.foto Michael Kooren Kooren, Michael

Door Erik Oudshoorn

Een week voordat het Nederlands elftal aantreedt tegen wereldkampioen Italië, heeft Marco van Basten de samenstelling van de ploeg voor het EK in grote lijnen in zijn hoofd. Maar de bondscoach heeft ook nog twijfels. Die werden gisteren in de tweede helft van de ‘uitzwaaiwedstrijd’ tegen Wales (2-0) mede gevoed door het goede spel van Nigel de Jong op het middenveld. Hij zou wel eens een bedreiging kunnen vormen voor de twee controlerende middenvelders, Demy de Zeeuw en Orlando Engelaar. Beiden spelen bij een kleinere club (respectievelijk AZ en FC Twente) en hebben internationaal weinig ervaring.

Ze zouden in de eerste twee EK-duels voor de leeuwen worden geworpen tegen de WK-finalisten Italië en Frankrijk. Terwijl ze in het team cruciale posities innemen. Vooral als de tegenstander zich terugtrekt op de eigen helft, zoals Italië, en met snelle tegenaanvallen probeert toe te slaan. Op het middenveld compenseert Engelaar met zijn lengte kleine spelers als Arjen Robben, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Maar De Zeeuw brengt weinig fysieke voordelen met zich mee en in vergelijking met de speler van AZ demonstreert De Jong wat meer dynamiek. Al grossierde de oud-Ajacied in het verleden nog wel in ondoordachte acties. „We zijn nog niet volledig klaar met het elftal”, zei Van Basten na het treffen met de Britten. „Niets in het team is zeker. Op het middenveld moeten we nog puzzelen. De Jong heeft zich wel waargemaakt.” De bondscoach beschikt ook altijd nog over de mogelijkheid Sneijder een linie terug te halen. Hij speelde in de tweede helft op de positie van Engelaar die was vervangen door Dirk Kuijt.

Een ander vraagteken is de status van Robin van Persie. Op papier is hij een van de beste internationals, maar er lijkt vreemd genoeg geen plek voor hem in het Nederlands elftal. Arjen Robben toonde tegen Wales aan dat hij na veel blessureleed nagenoeg terug is op zijn oude niveau. Nog een aanvaller op het middenveld zou het evenwicht verstoren. Van Persie gaat vanaf morgen in Lausanne, waar de voorbereiding begint op het duel met Italië, weer volop meetrainen. Tot nu toe had hij een aangepast programma om zich niet te forceren na het herstel van verschillende blessures. Van Basten: „Robin zegt dat hij klaar is voor het EK. Aan het einde van de week zien we wel hoe hij er voorstaat.”

Meer zekerheid verschafte Van Basten gisteren aan Joris Mathijsen. De centrale verdediger viel eind maart in het oefenduel met Oostenrijk door de mand, overtuigde donderdag ook niet tegen Denemarken (1-1) maar krijgt toch de voorkeur boven Wilfred Bouma. Die aanpak vroeg wel om een uitleg. Want Van Basten had Bouma toch enkele keren met succes uitgetest. „Het verschil in kwaliteit tussen die twee is klein”, zei de bondscoach. „Joris heeft de afgelopen jaren op deze positie altijd naar tevredenheid gefunctioneerd. Ik zie dan ook geen reden hem in te wisselen voor een ander. Ik heb dat aan Bouma uitgelegd en daar ging hij goed mee om.”

Toch is de defensie versterkt met een verdediger. Van Basten haalde Khalid Boulahrouz terug, nadat hij hem vorige week op vakantie had gestuurd. Hij vervangt Ryan Babel, die zaterdag op de training zijn enkelbanden scheurde en na een bezoek aan het ziekenhuis zijn koffers kon pakken. Tot verdriet van veel ploeggenoten, die in Babel met z’n snelheid en schotkracht een uitstekende invaller zagen. De bondscoach verving een aanvaller voor een verdediger om „Heitinga en Van Bronckhorst uit de laatste linie te kunnen doorschuiven naar het middenveld”.

Van Basten kijkt tevreden terug op de eerste twee weken van de oefencampagne, waarin Oranje twee zeges behaalde (tegen Oekraïne) en nu Wales, maar gelijkspeelde tegen Denemarken. Het baart hem geen zorgen dat Nederland nogal wat kansen miste. Hij gaf spits Ruud van Nistelrooy, die gisteren niet loskwam van zijn verdedigers, daarvan niet de schuld. Van Basten: „Hij had ook voortdurend veel verdedigers om zich heen. Ik speelde vroeger ook wel eens dit soort wedstrijden. De ene keer maak je vier doelpunten uit vier kansen, de andere keer krijg je twaalf kansen en maak je er niet één.”

Sneijder toonde gisteren weer zijn feilloze vrije trap. In de tweede helft, toen Nederland door een doelpunt van Robben op 1-0 stond, trapte hij de bal met rechts in de bovenhoek. Een machtig wapen in het moderne voetbal en straks dus ook op het EK.

    • Erik Oudshoorn