Nederlandse kritisch over zorg bevalling

Een op de zes Nederlandse vrouwen is ontevreden over de zorg rond de bevalling. Dat blijkt uit het eerste grote Nederlandse onderzoek naar hoe vrouwen hun bevalling na verloop van tijd ervaren. Bij een eerste bevalling is bijna een op de vier ontevreden. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Birth. Uit een vergelijkbaar Engels onderzoek blijkt dat daar maar een op de negen vrouwen ontevreden is over de zorg rond de bevalling. Nederlandse vrouwen zijn ook kritischer dan Belgische vrouwen over de bevallingszorg, bleek uit eerder onderzoek.

Steeds meer vrouwen worden tijdens de bevalling doorverwezen naar het ziekenhuis. Die vrouwen zijn negatiever dan de vrouwen die óf thuis óf in het ziekenhuis bevallen. De overgang van thuisbevalling naar ziekenhuisbevalling is te groot, concluderen onderzoekers Marlies Rijnders en Simone Buitendijk van TNO. Volgens hen zouden gynaecologen en verloskundigen beter moeten samenwerken. Rijnders, voorheen verloskundige, zegt dat de beroepsgroepen anders denken over hoe de vrouw het best kan worden geholpen, maar ook dat er sprake is van een strijd om „wie de baas is”. Verder hebben verloskundigen zelden tijd om mee naar het ziekenhuis te gaan. Veel vrouwen klagen over „gehaaste” en „niet-empathische” zorgverleners.

Bevallingen: pagina 3

    • Esther Rosenberg