Israël laat spion van Hezbollah vertrekken

Israël heeft gisteren de gevangen spion Nasim Nisr van Hezbollah laten vertrekken naar Libanon. De shi’itische organisatie droeg hierop de stoffelijke overschotten van enkele Israëlische soldaten over.

Nasim Nisr, door Israël veroordeeld wegens spionage voor Hezbollah, werd na zes jaar gevangenschap vrijgelaten. Van een ruil is volgens beide partijen geen sprake. Volgens een anonieme woordvoerder van Israël was het een eenzijdig gebaar van Hezbollah. De overschotten zijn van militairen die tijdens de oorlog in Libanon tegen Hezbollah zijn omgekomen. Hezbollah wil niet zeggen om hoeveel soldaten het gaat.

Waarnemers gaan ervan uit dat er wel degelijk sprake is van een ruil, en dat de jongste stap bedoeld is om wederzijds vertrouwen te wekken. Nisr geldt in Israël als een kleine vis, een relatief onbekende spion. Kleine deals zoals deze worden vaker gesloten, en zijn meestal bedoeld om wederzijds vertrouwen te wekken. Israël en Hezbollah hebben verder gaande belangen.

Israël wil twee in 2006 ontvoerde militairen terug: Ehud Goldwasser en Eldad Regev. Sinds hun verdwijning ontbreekt elk spoor; onbekend is ook of de militairen nog leven. Net als de door Hamas in de Gazastrook ontvoerde soldaat Gilad Shalit houden Goldwasser en Regev de gemoederen in Israël sindsdien bezig.

Hezbollah wil door Israël gevangen Libanezen terug; waarschijnlijk zijn het er nog zeven. Het gaat de organisatie met name om Samir Kuntar, die in Israël doorgaans de bijnaam ‘het monster’ krijgt. Kuntar werd in 1979 gevangengenomen en tot vele malen levenslang veroordeeld, nadat hij met een groepje militanten vier Israëliërs had gedood. Daarbij ging hij volgens het vonnis buitengewoon bruut te werk, onder meer door een vierjarig meisje dood te slaan.

Een eventuele vrijlating van deze Kantar leidt in Israël tot emotionele debatten tussen voor- en tegenstanders. Bij eerdere deals heeft Israël geweigerd over Kuntar te praten. Onder leiding van Duitse onderhandelaars – Israël praat zelden direct met aartsvijanden – proberen de partijen voldoende vertrouwen te winnen om een grote ruil mogelijk te maken. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier, die in de Libanese hoofdstad Beiroet was, zei te hopen dat er na gisteren een „positieve atmosfeer” tussen beide partijen is ontstaan, waardoor er nu echt zaken gedaan kunnen worden.