Internet Weblog van de dag

Muurklever nagemaakt

Als een vlieg op de muur. Herbert Blankesteijn schrijft op zijn weblog Techno over actuele technische kwesties: ‘Een Amerikaans onderzoeksinstituut heeft een robot gemaakt die verticaal tegen muren op kan rijden. Dat gaat met behulp van elektrische krachten. Dat kost wat energie, maar daar staat tegenover dat het op bijna elk oppervlak werkt en dat de kracht naar believen valt uit te schakelen. De relevantie zit volgens de makers in militair, reddings- en utiliteitswerk, maar zulke toepassingen zijn nog wel een paar jaar weg.

Het schijnt ook te kunnen met microhaartjes zoals de gekko en andere hagedisachtigen hebben, maar dan kleef je altijd, ook als het niet uitkomt. En de elektrostatische methode van SRI, een onafhankelijk onderzoeksinstituut in Californië, bereikt heel aardige krachten. Een oppervlak van 25 cm in het vierkant kan een stevige kerel (100 kg) dragen en dat vergt maar 0,02 watt. Een AAA batterij kan dat 50 uur volhouden.

Maar dat is de theorie. Niet voor niets is het robotje waarmee SRI schermt nog klein en plat, en zegt het instituut voorlopig niet aan grotere formaten te werken. Wel beweert SRI dat elektrisch kleven op vrijwel alle oppervlakken werkt. Het zou leuk zijn als hun video er minder amateuristisch uitzag en als die veelzijdigheid duidelijk naar voren kwam.’

Bekijk het filmpje op www.nrc.nl/techno