Inkttekeningen Karel Appel ontdekt

Amsterdam. Bij Sotheby`s in Amsterdam is een grote, onbekende inkttekening van Karel Appel ontdekt. De tekening staat op de achterzijde van twee uit 1950 daterende gouaches op papier, die vrijwel tegelijkertijd door twee verschillende eigenaren bij het veilinghuis werden aangeboden. Mireille Franken, die voor Sotheby`s kunstwerken catalogiseert, deed de ontdekking. Franken: ”Dure kunstwerken halen we altijd uit de lijst, omdat op de achterzijde vaak informatie staat die bruikbaar kan zijn. Op de achterzijde van deze gouache stond een incomplete tekening van een beest, met een signatuur van Appel.” Toen twee weken later een andere gouache van Appel werd ingebracht met weer een halve tekening op de achterzijde, gingen bij de medewerkster van Sotheby`s alarmbellen af. Franken: ”Hetzelfde jaartal, hetzelfde papier, dezelfde inkt. Toen ik de andere gouache uit de kelder haalde, bleken de twee fragmenten exact op elkaar aan te sluiten.” De catalogusmedewerkster, die pas drie jaar bij Sotheby`s werkt, noemt de ontdekking ”de vondst van mijn leven”.