Hufter is vijand van CDA

Het CDA hield zaterdag zijn voorjaarscongres in Utrecht. De politieke concurrentie werd bewust niet aangevallen.

Niet andere partijen of politici aanvallen. Het moest een congres van de inhoud worden, zo had het permanente campagneteam van het CDA besloten.

Uitgaan van de eigen kracht, niet negatief zijn over anderen, aan branding doen: het CDA neerzetten als de partij van normen en waarden, van fatsoen, van respect.

Alleen fractievoorzitter Pieter van Geel liet zich zaterdag op het CDA-congres in Utrecht één keer verleiden om naar VVD-leider Mark Rutte uit te halen. Dat gebeurde toen een kritisch CDA-lid hem aanviel op de geringe resultaten van de regeringscoalitie en op „de betutteling door de partij”. Van Geel reageerde net zo fel: „Dit kabinet bereikt echt wel wat.”

Hij noemde als voorbeelden de recente besluiten over de kilometerheffing en de regeling voor jonggehandicapten (Wajong). „We moeten niet meehuilen met de wolven in het bos, aangevoerd door Mark Rutte. Wat hij betutteling noemt, noem ik betrokkenheid.”

Dus geen harde aanvallen op de VVD, op Wilders of op Verdonk. Hooguit was er een vileine verwijzing naar een van de partijen op de rechterflank. Zo sloot Pieter van Geel zijn toespraak af met: „Ik ben trots op u, trots op het CDA en trots op Nederland”.

Respect, dat was het thema. Alle toespraken gingen er over. Bijvoorbeeld die van partijleider Jan Peter Balkenende. „Respect kent een vriendelijke, maar ook een strenge kant. Daar hoort het grenzen stellen en handhaven bij.” Hufterigheid is onze vijand, betoogde hij. „We laten een kleine minderheid het niet verpesten voor de rest van Nederland”.

De toespraken hadden allemaal een wat abstract karakter. Maar de premier kwam ook met één concreet voorstel; dat was bedoeld als het ‘nieuwsitem’ van het congres en dat werd het ook. Balkenende zei dat jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die over de schreef gaan hun taakstraf moeten vervullen in hun eigen wijk, waar familie en vrienden wonen. Nu gebeurt dat nog te vaak op een anonieme locatie, aldus de premier.

Balkenende veroorloofde zich ook een opmerking over zijn politieke toekomst. Op vragen over wat hij na 2011 gaat doen, geeft hij doorgaans geen anwoord. Maar nu zei hij met een dikke glimlach: „Zegt u nou zelf: ik kan toch nog makkelijk tien jaar mee?”

    • Herman Staal