Hemelse aardbeien

500 gram aardbeien400 ml rode wijn200 gram vloeibare honing1 citroen1 sinaasappel2 kruidnagels500 gram fromage blanc200 ml slagroom30 gram suiker1 vanillestokje

Een nagerecht voor 6-8 personen: aardbeien in rode wijnsiroop met quenelles van room en fromage blanc.

Schil de schoon geboende citroen en sinaasappel zo dun mogelijk. Giet de rode wijn – die uiteraard van goede kwaliteit is – in een pan. Leg de beide schillen en de kruidnagels in de wijn en voeg de honing toe.

Laat de wijn ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot hij tot de helft is ingekookt en op siroop lijkt. Zeef de wijn en laat in een afgedekte kom in de koelkast koud worden. Laat de fromage blanc, met een vetpercentage van minstens 20 procent, uitlekken in een schone theedoek die in een zeef wordt gelegd. Overigens: hoe hoger het vetpercentage hoe lekkerder de fromage blanc.

Dit neemt enkele uren in beslag. Giet de slagroom in een kom. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de inhoud eruit. Voeg die met de suiker toe aan de slagroom. Klop de slagroom stijf. Spatel de slagroom door de uitgelekte fromage blanc. Bewaar dit mengsel niet te lang en afgedekt in de koelkast.

Verdeel de schoongemaakte aardbeien over borden. Giet de wijnsiroop over de aardbeien. Schep met behulp van twee natgemaakte eetlepels quenelles, ovaalvormige ballen, van het roommengsel. Of gebruik een ijsbolletjestang of -schep om er bolletjes van te scheppen. Dit nagerecht kan uiteraard ook worden gemaakt met frambozen of gemengd zomerfruit als aalbessen, frambozen, zwarte bessen, bramen etcetera.

Anne Scheepmaker

Morgen: platte pasta met courgette

    • Anne Scheepmaker