‘FIFA schept groot probleem’

Met de goedkeuring door wereldvoetbalbond FIFA van de zogenoemde 6+5-regel, schept de bond grote juridische problemen. Dit zeggen de Europarlementariërs Manders (VVD) en Bozkurt (PvdA). Zij reageren hiermee op het groene licht van vrijdag voor de regel die bepaalt dat clubs minstens zes spelers uit eigen land moeten opstellen. Manders verwacht dat voetballers die zich op basis hiervan gediscrimineerd voelen met een beroep op het Europese vrije verkeer van werknemers rechtszaken zullen beginnen. De EU steunt alleen het zogenaamde systeem van ‘homegrown-players’ dat de Europese voetbalbond UEFA voorstelt. Hierbij moet een minimumaantal spelers uit de eigen jeugdopleiding worden gecontracteerd en opgeleid. Bozkurt: „De FIFA en Brussel zijn het eens over het idee dat supporters meer binding met de clubs kunnen krijgen als er meer spelers uit eigen kweek of eigen land spelen. De onenigheid bestaat over hoe dat te bereiken.” (ANP)