Eerst honkbalfeest, nu basketbalfinale

Sportliefhebbers in Boston maken zich weer op voor een nieuw hoogtepunt in hun stad. Nadat de honkballers van de Boston Red Sox afgelopen seizoen de World Series wonnen, de finale van de Noord-Amerikaanse honkbalcompetitie, staan de basketballers van de Boston Celtics voor het eerst sinds 1987 weer in de finale van de Noord-Amerikaanse profcompetitie, de NBA. En net als 21 jaar geleden is Los Angeles Lakers de tegenstander. Toen besliste de ploeg uit Los Angeles de strijd in het zesde onderlinge duel. De Lakers bereikten de finale nadat ze de titelhouder hadden uitgeschakeld, San Antonio Spurs. Donderdagavond is de eerste wedstrijd in een best-of-seven-reeks, in LA.

De Celtics wonnen in de nacht van vrijdag op zaterdag de zesde wedstrijd met Detroit Pistons (89-81), waardoor de stand in de best-of-sevenserie op 4-2 kwam.

Voor de Pistons eindigde het seizoen opnieuw teleurstellend. De basketballers uit Detroit strandden de afgelopen twee jaar ook al in de finale van de Eastern Conference. Ondanks 29 punten van Chauncey Billups konden de Pistons vrijdag in eigen huis geen zevende duel afdwingen met de Celtics. Paul Pierce droeg 27 punten bij aan de overwinning van de NBA-finalist.

De ster van Boston kon de prestatie van zijn ploeg nog moeilijk bevatten. Een jaar geleden wonnen de Celtics slechts 24 duels, nu staan ze in de finale. „Na vorig seizoen bevond ik me op de bodem van de oceaan en ik vroeg me af hoe ik terug kon komen aan de top”, aldus Pierce. „Wat kan er veel veranderen in zo’n jaar.”

Na het dramatische vorige seizoen werden Ray Allen en Kevin Garnett naar Boston gehaald. Samen met Pierce maakten ze naam als de ‘Big Three’. Onder aanvoering van de drie bereikte de zestienvoudig NBA-kampioen weer de eindstrijd. Pierce: „Na al die moeilijke jaren in Boston hebben we eindelijk de finale gehaald. Er is niets mooiers.” (ANP)