Dribbels Robben ogen als vanouds

Arjen Robben is terug. Na een vrij anoniem seizoen bij Real Madrid verbaasde hij de afgelopen weken vooral zichzelf. „Ik heb weer snelheid en kracht.”

Koen Greven

Arjen Robben leek dit seizoen in de vergetelheid te raken. De 24-jarige aanvaller van Real Madrid raakte opnieuw verschillende keren geblesseerd en verdween uit beeld bij het Nederlands elftal. Hij klaagde in maart van dit jaar over het gebrek aan steun van bondscoach Marco van Basten.

Robben begreep niet waarom hij niet was opgeroepen voor de oefeninterlands tegen Kroatië en Oostenrijk. Hij voelde zich fit, maar een telefoontje uit Zeist bleef uit. De voetballer, die bij het wereldkampioenschap van 2006 nog tot de vaste krachten behoorde, was gedaald in de pikorde van Oranje. Eerder had Van Basten Robben bij de beste voetballers van de wereld geschaard, nu leek hij genoegen te moeten nemen met een rol op het tweede plan.

Robben verbaasde de afgelopen weken vooral zichzelf met zijn goede spel. De speler, die op 1 maart geblesseerd was geraakt na een doodschop van Quique Alvarez van Recreativo Huelva, keerde in de slotfase van de Spaanse competitie terug in het elftal van Real Madrid. Met goede optredens en drie doelpunten had hij een bescheiden aandeel in het landskampioenschap.

Bij het Nederlands elftal kreeg Robben voor een plek als linkermiddenvelder te maken met concurrentie van Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay en Ryan Babel. Robben voelde zelf ook dat hij zich weer moest bewijzen. „Ja, ik had nu toch wel een andere positie dan twee jaar geleden”, zei hij gisteren na het duel tegen Wales. „Destijds was ik er honderd procent zeker van dat ik zou spelen. Nu moest ik iets extra’s laten zien.”

En dat deed Robben. Vorige week kreeg hij voor het duel met Oekraïne nog rust, maar afgelopen donderdag bij zijn rentree tegen Denemarken oogden de dribbels van de 33-voudig international als vanouds. In het stadion waar Robben in oktober vorig jaar opnieuw een blessure aan zijn hamstrings opliep, werd hij toegejuicht. Hij was de Robben voor wie Van Basten altijd een plek vrij wil houden.

De bondscoach had afgelopen week een gesprek met Robben. De aanvaller legde nog eens uit dat hij het gevoel heeft het blessureleed achter zich te hebben gelaten. Een dag voordat Oranje aantrad tegen Wales zag Robben zijn concurrent Babel afhaken met een enkelblessure. Het was niet meer dan logisch dat de in Bedum geboren speler opnieuw in de basis zou beginnen. Hij maakte de verwachtingen wederom waar.

Voor Robben vormde vooral de wijze waarop hij zijn negende doelpunt voor Oranje maakte het bewijs dat hij weer in goede vorm steekt. „Dat was een belangrijk moment”, zei Robben terugkijkend. „Ik ging op volle kracht naar de goal toe. Ik heb weer de snelheid en de kracht om dit soort acties te kunnen maken. En dan kan niemand mij tegenhouden.”

De wijze waarop Robben zich bij Oranje manifesteert, past bij zijn grillige carrière. In de aanloop naar het EK van 2004 raakte hij bij PSV geblesseerd aan zijn hamstrings, maar wist op tijd te herstellen. Robben kende in Portugal zijn internationale doorbraak. In het duel met Tsjechië groeide hij uit tot de gevaarlijkste aanvaller – tot Dick Advocaat hem na een uur wisselde. Bij Chelsea groeide Robben ook uit tot een sensatie, maar tal van blessures wierpen hem opnieuw ver terug. En bij het WK van 2006 stond Robben na een sterk optreden in de eerste groepswedstrijd en een doelpunt tegen Servië even in de schijnwerpers. Om daarna wederom ver terug te vallen. Op het Europees kampioenschap hoopt hij zijn naam als comeback kid extra glans te geven.

    • Koen Greven