Discussie binnen PvdA over koers van partij

Binnen de PvdA is een discussie over de politieke koers ontstaan na een opiniestuk van staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken), afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad. Timmermans lanceerde vijftien discussiepunten die de PvdA nieuw leven moeten inblazen. Volgens hem moet de PvdA „een brede volkspartij” blijven.

Timmermans wil een links progressief blok met GroenLinks en D66 en ziet weinig in samenwerking met de SP. Volgens Timmermans vlucht die partij „in de schijnoplossing van een socialistische Waterlinie tegen oprukkende globalisering”.

Binnen de PvdA is gemengd gereageerd. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer voelt er niks voor om „prikkeldraad rond Jan Marijnissen te zetten”. Hamer bepleitte eerder in een interview met NRC Handelsblad nauwere samenwerking met de SP. Partijleider Wouter Bos noemt het „hartstikke goed” dat een dergelijk debat gevoerd wordt binnen zijn PvdA en wijst het verwijt dat hij te weinig regie voert resoluut van de hand. „Toen ik leider werd nam ik me voor dat ik het debat vanuit mijn zetel in Den Haag niet ging doodslaan. Daar hou ik mij aan.”

Timmermans keert zich ook tegen de „conservatieve reflex” die hij bij de PvdA waarneemt. Hij wil populisme ontmaskeren als modern „opium voor het volk” en de verzorgingsstaat „bezonnen” moderniseren. Hamer bepleitte eerder juist een strijdvaardige verdediging van haar ‘kroonjuwelen’: de AOW, WAO, minimumloon en ontslagbescherming.

Timmermans’ stuk heeft een gevoelige snaar geraakt bij het meer sociaal-liberaal georiënteerde deel van de fractie. Kamerlid Martijn van Dam is „opgelucht”: „Eindelijk iemand die het koersdebat durft te openen en in opstand komt tegen die neiging mee te deinen richting populisme.” SP-leider Jan Marijnissen noemt het stuk „ontzettend oppervlakkig, vol gemeenplaatsen, intellectueel van treurig niveau en totaal niet uitgewerkt. Hij denkt blijkbaar: als ik vijftien kruimels naast elkaar leg, wordt het vanzelf een boterham.”

Lees het stuk van Timmermans: nrc.nl/discussie