De David Kweksilber Bigband

Rechts: David Kweksilber, links Werner Herbers Foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam,30-05-2008 / Repetitie David Kweksilber (2e van rechts) Krielen, Jorgen

„Ik heb nooit gedacht: ik ga mijn eigen modern-klassieke ensemble oprichten. Ik heb altijd ook veel plezier gehad met bigbands: in de New Cool Collective, The Beau Hunks. Ik ben dol op bigbandmuziek. Op de elegante swing van Artie Shaw en Benny Goodman, de waanzinnige mooie liedjes van Duke Ellington. En dan nog de meer progressieve dingen: ik ken de bigband als een fantastisch vehikel waar heel veel energie uitkomt en waarmee je van alles kunt. Dus ik wilde gewoon ook een bigband. En dan met allemaal dierbare klinkende collega’s.”

Op dezelfde avond eerst spelen voor een keurig publiek in het Concertgebouw en dan door naar de New Cool Collective Big Band en een dansende menigte: voor klarinettist en multitalent David Kweksilber is het vanzelfsprekend. Hij beweegt zich even gemakkelijk in moderne muziek-ensembles als in de improvisatiescene. Zijn optredens met pianist/improvisator Guus Janssen zijn vermaard, maar hij speelde ook het Klarinetconcert van Mozart bij de Radio Kamer Filharmonie met een eigenzinnige, on-Mozartiaanse, maar wel écht geïmproviseerde cadenza.

Op het Holland Festival is Kweksilber bij het Asko Ensemble te horen in nieuw werk van Stockhausen, maar komend weekend presenteert hij in het Bimhuis eerst nog zijn David Kweksilber Big Band. Die voorlopige naam dekt de lading prima, want eigenlijk is de band een uitvergroting van Kweksilber: veelzijdig, virtuoos, bewegend op de grens van gecomponeerd en geïmproviseerd.

„Deze bigband gaat over eigentijdse muziek. Een hele waslijst aan componisten gaat ervoor schrijven. We hebben in het Holland Festival vijftien wereldpremières, maar ook voor de komende seizoenen heb ik al veel componisten uitgenodigd. Ik vraag hun allemaal om een vorm van improvisatie in hun muziek te stoppen, of dat nou voor een solist is, voor de hele band of de dirigent, dat maakt niet uit. Maar dat is wat ik interessant vind, omdat het muziek echt iets ‘van het moment’ maakt.

„Ik ken alle bandleden uit mijn bezigheden in het Asko en Schönberg Ensemble, andere hedendaagse ensembles en de improvisatiewereld. Het is een unieke verzameling van 26 individuen, zoals elke band een unieke verzameling is. Ik wil dat de componisten ook heel erg op de man schrijven, zoals goede bigbandleiders in de geschiedenis dat ook deden. Ze moeten dus goed weten wie er in de band zitten en het ook leuk vinden om die persoon dan echt te ‘featuren’.

„Er zitten veel jonge musici in, maar ook een paar van mijn inspiratoren uit de ‘oude garde’. Mensen aan wie ik veel dank verschuldigd ben. Werner Herbers bijvoorbeeld, de hoboïst en oprichter van de Ebony Band, die nu ook fantastisch repertoire aanlevert. Of pianist Guus Janssen. Die heeft ook die achtergrond van klassiek én altijd improviseren. Ik hou enorm van zijn aanpak en zijn humor. Saxofonist Leo van Oostrom, dat is mijn oude saxofoonleraar, heeft ook altijd álle repertoires gespeeld, van licht tot klassiek tot geïmproviseerd.

„We gaan in het volgende seizoen waarschijnlijk elke laatste maandag van de maand in het Bimhuis spelen. Net zoiets als de beroemde ‘Monday Nights at the Village Vanguard’ in New York, met de bigband van Thad Jones en Mel Lewis. Ik hoop elke keer nieuwe stukken te hebben, zodat we over een aantal jaar een enorm repertoire hebben. Nu zitten we nog in de ‘springplankfase’, maar ik wil dat het een blijvertje wordt.”

David Kweksilber Big Band. 7/6 en 8/6 Bimhuis, Amsterdam. Info: www.hollandfestival.nl.

    • Jochem Valkenburg